Deri veya cilt kanseri genellikle yaz aylarında dikkati çeken ve gündeme gelen bir konudur. Bu konudaki sağlık alanında bilgi düzeyi artırıldıkça hastalığın önlenmesi, erken teşhis konulması dolayısı ile tedavideki başarı, belirtilerin fark edilmesi, tedavi süreçlerinin iyi yönetilmesi gibi önemli noktalarda sağlanan başarı da artmaktadır.
Cilt (Deri) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Deri, vücudun yaralanmalara karşı oluşumundan sıvı kaybının azaltılmasına, solunuma katılmasından terleme yolu ile boşaltım yapılmasına ve vücut ısısının korunmasına kadar uzayan görevler gören en büyük organdır.
Deri kanseri ise, ciltte çeşitli sebeplerle meydana gelen kötü özelliklerdeki büyümeler olarak tanımlanabilmektedir.
Cilt kanserinin çok sayıda sebebi olabilir. Bunlardan başı çekenler; sıklıkla gündeme gelen, güneş ışınlarının olumsuz etkileri, güneş odası, vücuttaki benler, ten rengi, saç rengi ve çillenme, meslek, ışık tedavisi genel olarak cilt kanserinin sebepleri arasında sayılabilir.
Güneş ışınlarına uzun süre, özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde maruz kalmak cilt kanserine zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle güneşe mevsimlere göre belirli saatlerde maruz kalınması ve özellikle yaz aylarında koruyucu ürünler kullanılması önerilmektedir.
Solaryumun güneş ışınları altında bronzlaşmaktan daha sağlıklı olduğu yönünde bir yanılgı vardır. Ancak güneş odası ile normalde güneşten vücuda geçecek olan zararlı ışınların yaklaşık on katına maruz kalınmaktadır.
Vücuttaki benler genellikle iyi huylu tümörler olarak tanımlanmaktadır. Bu tümörler çeşitli çevresel etkiler, özellikle de güneş ışınları ile beraber kansere yol açabilmektedirler.
Aynı şekilde açık tenli, açık saç rengine sahip, renkli gözlü ve çilli bireylerde de güneş ışınlarının olumsuz etkilerinin görülmesi koyu tenli kişilere göre neredeyse on kat fazla olmaktadır.
Meslekleri kaynakçılık veya metal işleri olan bireylerin cilt kanserine yakalanma riskleri artmaktadır. Sedef hastalığı ve buna benzer bazı diğer hastalıkları olan kişilere uygulanan ışın tedavileri de cilt kanserlerine yol açabilmektedirler.
Cilt kanserlerinde çok çeşitli belirtiler olsa da en dikkat çekici belirtiler, vücutta daha önce olmayan lekelerin ortaya çıkması, daha önce var olan leke ve benlerdeki şekil değişiklikleri ve renk değişiklikleri gibi belirtiler olmaktadır.
Vücutta oluşan ve uzun süreler iyileşmeyen yaralar da bir cilt kanseri belirtisi olabilmektedir.
Vücut lekelerinde farklı olan renklerin benlerden başka vücut bölgelerine de yayılmaya başlaması, kaşıntı, hassasiyet gibi rahatsızlıklar, benlerin sınırlarında ortaya çıkabilecek olan düzensizlikler, kanamalar ve şekil bozuklukları, benlerde görülen aşırı kıllanma ve vücutta aşırı ben artışı gibi belirtiler de dikkat edilmesi gereken diğer belirtilerdir.
Yukarıda bahsedilen belirtilerden biri veya birkaçı fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekmektedir. Hekimler öncelikle fiziksel muayene ile belirtileri incelemekte, gerektiğinde biyopsi istemekte, kanser tanısı ancak bu şekilde konulabilmektedir.
Cilt Kanseri Türleri
Cilt kanserinin farklı türleri vardır ve hastalıkların belirtileri, tedavi yöntemleri ve seyirleri kanser türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Kanser türleri genel olarak; melanom, bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom olarak sınıflandırılmaktadır.