Deprem Nedir? Nasıl Oluşur?
  1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Deprem Nedir? Nasıl Oluşur?

0

Deprem nedir, sorusuna cevap vermek gerekirse, yer kabuğu üzerindeki fay adı verilen kırıklarda meydana gelen depremler, kayanın kırılgan özelliğinin ani basınç değişimleriyle kırılmasıyla ortaya çıkar. Basınç değişimlerinin temel nedenleri arasında; gerilme, sıkışma ve bükülme gösterilebilir.

Kayalık bir alanda oluşan ani gerilmeler kayanın en zayıf noktasında gerçekleşerek yeni fay oluşumlarının ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerilmenin oluşmasıyla birlikte açığa çıkan ve çok yüksek bir enerjiye sahip olan hareketlilik deprem nasıl oluşur sorusunun en basit cevabıdır.

Deprem nasıl oluşur

Yüzeydeki Kayalarda da Fay Görülebilir mi?

Yüzeydeki kaya kütlelerinde de fay görülebilir. Basınç nedeniyle açığa çıkan enerjinin kaya kütleleri üzerinde meydana getirdiği titreşim, depremin derecesi hakkında da bilgi verir. Litosferde çok sayıda fay olmasının yanı sıra bu fayların kimisi hala hareketlidir ve bu bölgelere “Etkin fay kuşağı” adı verilir.

Maddi ve manevi zarara neden olan doğal afetler arasında en önemli olanlardan birisi depremlerdir. Can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olan depremler direk olarak insan hayatının değişmesine neden olur. Doğal afetler azaltılamaz ancak zararlı etkileri gerekli önlemlerin alınmasıyla hafifletilebilir.

Deprem Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Deprem herhangi bir zaman diliminde ve dünya üzerindeki herhangi bir yerde görülebilir. Deprem görülme sıklığı, verdiği zararlar ve ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü göz önüne alındığı zaman iki ana deprem kuşağının varlığından bahsedilebilir. Bunlar;

– Pasifik deprem kuşağı ve

– Akdeniz-Himalaya deprem kuşağıdır.

Yeryüzünde meydana gelen depremlerin %80’i birinci grupta ve ‘i de ikinci grupta meydana gelir.

Deprem çeşitleri; tektonik depremler, volkanik depremler ve çöküntü depremleri olarak sayılabilir.

Tektonik depremler; şiddet ve büyüklük açısından değerlendirildiği zaman en yıkıcı depremlerdir. Dünya üzerinde oluşan depremlerin tamamına yakını bu türdendir.

Volkanik depremler; volkanik patlamalar sonucunda meydana gelir.

Çöküntü depremler; yerel etkiye sahip olan bu depremlerin etkisi diğerlerine nazaran çok daha hafiftir.

Herhangi bir yerde oluşan depremin tanımlanabilmesi için bazı parametrelerin ortaya konması gerekir. Odak noktası, dış merkez, odak derinliği, şiddet ve magnitüd olan depremle ilgili bilgilerin elde edilmesini sağlar.

Büyük depremden önce oluşan sarsıntılara öncü deprem adı verilebilir.
Bu oluşumu inceleyen bilim dalına Sismoloji ve depremleri ölçen alete de sismograf adı verilir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir