Kalbi besleyen damarlar mevcuttur. Bu damarlardan bir tanesinin ani olarak tıkanmasıyla kalp krizi gelişebilir. Tıkanan damar, kalp dokusunda bulunan hücrelerini yitirmesine sebep olmaktadır.
Bunun sonucunda ölüme kadar varan ağır sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Göğüste başlayan şiddetli ağrı ve kasılmalar ile birlikte; kusma, bulantı, terleme hatta bazen de bayılma ile birlikte bilinç kaybı oluşur.
Kalpte başlayan ağrı genellikle kalp krizini işaret etse de bazı durumlarda karnın üst kısmından mideye doğru vuran bir ağrı olur.
Böyle durumlarda oluşan bu ağrının mideyle ilgili olduğu varsayılarak hasta tarafından önemsenmez. Yaşı ilerlemiş hastalarda çoğunlukla kriz, nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkar.
Fakat bu belirtiler herkeste görülmemekle birlikte, 100 kişinin 75-80’inde görülür. Geriye kalan yüzdelik kısım, ‘sessiz kalp krizi’ olarak adlandırılan ve belirtisiz ortaya çıkan bir durumdur.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp içinde dolaşan kandan beslenmez. Kalbi besleyen özel damarlar vardır. Bu damarlara koroner damar denir. Bu damarlar farklı sebeplerden dolayı tıkanırsa tıkanan damarın kan götürdüğü kalp dokusu beslenemeyeceğinden ölür.
Kalp dokuları ölmeye başlayınca kalp güç kaybeder ve pompalama görevini yerine getiremez. Buna bağlı olarak birçok sağlık problemi hatta ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi şiddetli kalp ağrısıyla kendini gösterir. Çarpıntı, nefes darlığı, göğüste yanma gibi bulgular bu ağrıya eşlik eder.
Kalp enfeksiyonları gibi diğer kalp rahatsızlıklarından ayıran en önemli özelliği kalp krizi ağrılarının çok şiddetli oluşmasıdır.
Kalp krizinde erken müdahale çok önemlidir. Ne kadar erken o kadar iyi. Bu yüzden belirtiler küçümsenmemeli dikkate alınmalıdır. Eğer kalp krizi erken fark edilirse daha küçük hasarlarla atlatılabilir.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
Hipertansiyon: Hipertansiyon yüksek kan basıncı demektir. Yüksek kan basıncı kalp krizinin nedenlerindendir. Riski yaklaşık yüzde 50 oranında artırmaktadır.
Kolesterol: Kötü huylu kolesterol seviyesi ne kadar yüksek olursa kalp krizi riski o kadar artıyor. Diğer yandan iyi huylu kolesterol için tam tersi bir gösterge mevcut.
Diyabet: Kalp krizinin en önemli nedenlerinden biridir. Diyabetli hastaların en sık hayatını kaybettiği hastalık kalp krizidir.
Sigara: Sigara içmek kalp krizi riskini içmeyenlere göre yaklaşık 3 kat arttırıyor.
Obezite: İşlev bozukluğunun yanında bütün damarlarda erken yaşlanma ile birlikte arter skleroz olarak adlandırılan sertleşmeye, bunun sonucunda ise kalp krizine sebep oluyor.
Bunların yanı sıra kalp krizi nedenleri arasında genetik sebepler, yaş kriteri, aşırı alkol tüketimi gibi etkenlerde mevcuttur.
Kalp Krizi Tedavisi Nasıldır?
Şeker hastaları, kolesterol hastaları, hipertansiyon hastaları, sigara içenler, kilolu kişiler ve ailesinde kriz geçirmiş olanlar risk altındadır. Bu insanların daha dikkatli olmaları gerekir.
Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, günlük hayatın getirdiği stres kalp krizinin temelini hazırlıyor.
Özellikle stres günümüzde birçok hastalığın ortaya çıkmasında etken olduğu gibi kalp krizi üzerine de etkisi yüksektir.
Kalp krizinde vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir. Bu rahatsızlığı geçirenlerin yarısı ilk bir saat içerisinde hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca hızlı hastane gitmek gerekir.
Kalp krizinin tedavi edilmesi için en kısa sürede tıkanan damarın açılması gerekir. Balon anjiyoplasti ve stant yerleştirme gibi yöntemlerle tıkalı damar açılmaya çalışılır.
Genellikle bu yöntemlerle %95 oranında başarı sağlanır. Fakat damar açılamamışsa bypass ameliyatı uygulanır.
Tıkalı damarın vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlarla tıkanık bölgesi atlatılır. Kan tıkanıklığı atlayarak geçmiş olur.