Kavak ağacı, söğütgiller familyasından; Populus cinsini oluşturan ağaç halinde bulunan, iki evcikli odunsu bitki türüdür.
Kavak Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Kavak ağacı belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Kavak ağaçların büyük çoğunluğunun tohumu tüylü ve yaprakları üçgen şeklindedir. Boyları 10-20 metre arasında değişmektedir. Kavak ağaçları Mart-Nisan aylarında çiçek açmaya başlar. Çok hızlı büyüyen bir ağaçtır.
Geniş ve yaygın dalları bulunmaktadır. Yapraklarının üst kısımları yeşil, alt kısımları ise ne kadar kül renginde olsa da kavağın türüne göre yaprakların renkleri farklılık göstermektedir.
Peki, Kavak Ağacı nerede yetişir?
Türkiye’nin her tarafında yetişmeye müsait ağaç türüdür. Karadeniz ormanlarında yaygın olarak rastlanmaktadır. Uygun koşullar sağlandığında çabuk büyür. Akarsu kenarlarında daha verimli gelişirler.
Kavak Ağacının Türleri Nelerdir?
Kavak ağacının türleri oldukça zengindir. Ülkemizde de doğal olarak 6 tür kavak ağacı çeşidine rastlanmaktadır.
Ak Kavak
Yapraklarının alt kısmı beyaz olmasıyla tanınan, söğütgiller familyasından bir kavak türüdür. 30-40 metreye kadar boyları vardır. Gövdesinde uzun yıllar dayanan parlak beyaz kabuklar yer alır.
Boz Kavak
Kavak çeşitleri arasında melez olanıdır. söğütgiller familyasından 20 metreye kadar boy alan Ak kavak ve titrek kavak melezidir. Bu iki kavak türünün özelliklerini taşımaktadır.
Kara Kavak
Söğütgiller familyasından, anavatanı; Avrupa, Güneybatı , Orta Asya olan ve Türkiye’de bulunan kavak türü. 30 metreye kadar boyları bulunur. Çiçekleri Nisan ayında açarken, tohumlar Haziranda tamamen olgunlaşmaktadır. Nemli topraklarda yetişir.
Titrek Kavak
Söğütgiller familyasından 25 metreye kadar boy alan, sık dalları ve geniş konik tepeye sahip kavak türüdür. Dağların yüksek kısımlarında yetişmektedirler. Mart ayında önce erkek çiçekler açar. Mayıs- Haziran aylarında, dişi çiçeklerin açtığı görülmektedir.
Fırat Kavağı
Dış görünümü ile kara kavağa benzeyen 10-12 metreye kadar boy alan küçük bir ağaçtır. Dalları incedir. Kuzey Afrika’dan , Orta Doğu ve Orta Asya’dan batı Çin’e kadar çok geniş bir dağılımı mevcuttur.
Servi Kavak
Akdeniz bölgesinde yetişen, kışın yapraklarını dökmeyen, 25 metreye kadar boy alan, ince ve uzun piramit bicindeki ağaç türüdür.
Kavak Ağacı Faydaları Nelerdir?
- Kavak ağacı açmadan önce toplanan, yaprak ve çiçek tomurcuklarından ilaçlar elde edilmektedir.
- Tomurcuklarından elde edilen merhemler, basur tedavisine iyi gelmektedir.
- Kavağın dal kabuklarının kullanılması Romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.
- Ağaçtan meydana gelen odunlar sayesinde mobilya veya kağıt üretiminde kullanılır.
- Kabızlığa iyi gelmektedir.
- Basur tedavisinde kullanılmaktadır.