Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir?

0

Ketojenik diyet temel olarak karbonhidratları büyük ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini arttırmaya önem vermektedir. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren besinler yerine balık, zeytinyağı, et ve benzeri gıdalarla yağ ve protein miktarı artırılıyor. Bu şekilde vücut, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Genel kültür bilgisi açısından ketojenik kelimesi ketozis kelimesinden geliyor. Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakmasına denir. Tek amacı zayıflama değildir birçok hastalıkların etkilerini azaltmak içinde uygulanan bir yöntemdir.

Ketojenik Diyet nedir

Vücuda fazla karbonhidrat ve şekerli besin alındığında iltihap artar ve bu iltihap, hücrelerin savunma mekanizmasını bozar. Bu hücrelerin bozulması ve ölmesi birçok hastalığa sebep olur. Bu hastalıkların başında da epilepsi ile diyabet gelmektedir.

Ketojenik diğer Steve Jobs’un kanser hastalığına yakalanmasından sonra tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.

Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanır?

Ketojenik diyet uygularken yeşil sebzelere ağırlık vermelidir. Karbonhidrat açısından düşük olan meyveler bu diyet için tüketeceğiniz besinler arasındadır.

Ketojenik diyette karbonhidrat kullanımında kısıtlama olurken, alınan yağ miktarı büyük bir ölçüde arttırılır ve orta düzeyde de protein alınması gerekir.

Ketojenik Diyet nasıl uygulanır

Bu beslenme anlayışına göre karbonhidrat azalması ile vücutta salgılanan insülin miktarı düşer böylece azalan insülin sayesinde vücutta yağ yakımı daha yüksek olacak ve vücut karbonhidrattan karşılayamadığı enerjiyi yağları yakarak karşılar.

Ketojenik diyet vücutta karbonhidrat olmayınca halsiz ve yorgun olacağını sananların aksine gün içerisinde daha enerjik olunur.

Ketojenik Diyet Çeşitleri

İki farklı türde diyet vardır.

Klasik Diyet: Bu diyet türünde yağ daha çok doğal yağlı ürünlerden gelir. Çok az karbonhidrat ve çok az protein vardır.

Orta Zincir Trigliserid Diyet: Bu diyet klasik ketojenik diyetinden daha fazla karbonhidrat ve daha fazla protein içerir. Bu yüzden daha fazla çeşit vardır. Yetişkin ve çocuklarda kontrolü zor olan epilepsi hastalığı için iki ayrı diyet etkileri üzerindeki çalışmalar devam etmektedir

Ketojenik Diyetin Etkileri Ne Zaman Başlar?

Ketojenik diyetin ilk zamanlarında metabolizmanız bu şekilde beslenmeye henüz alışmamışken bahsedilen enerji düşüklüğü görülebilir. Adapte olma sürecini daha hızlı arttırabilmek için gün içerisinde daha fazla su tüketilmesi tavsiye edilir.

Ketojenik Diyette Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının uzman kontrolünde bu diyet uygulanmalıdır.
-Bol bol su içilmesi gerekmektedir.
-Sebzelerin buharda pişirilmesi gerekmektedir.
-Ketojenik diyette dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de protein alımını abartmamaktır. Çünkü bu da ketozisin önüne geçmektedir. Diğer unsur ise vücudun ihtiyacı kadar yağ alımını yapabilmektir.

Ketojenik Diyet Dostu Yiyecekler Neler?

Ketojenik diyet dostu yiyecekler: süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, sağlıklı yağlar, yumurta, et ve et ürünleridir.

Ketojenik Diyet Düşmanı Yiyecekler Neler?

Ketojenik Diyette sınırlı olarak tüketmeniz gereken besinler: meyveler, kök sebzeler ve karbonatı yüksek tahıllı besinlerdir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir