Canlı doğuran en popüler balıkların başında Lepistes gelir. Yumurta anne karnından çıkar çıkmaz yırtılır ve yavru yüzmeye başlar.
Lepistesler, etçil ve otçul olduklarından protein ve bitkisel ağırlıklı güzel yemlerle beslenmesi gerekmektedir.
Lepistes Üretimi
Çok hızlı üreyen lepistes balığı üretimi çok karlı olmaktadır. Çok farklı formlarda ve değişik renklerde lepistes balıklarını elde etmek mümkündür. Diğer balıklara benzemeyen lepistesler, Poecilia cinsinin resitulata türüdür.
Akvaryumlarda en fazla tercih edilen balık türlerinden biridir. Bunda bakımlarının kolay olması, farklı şekil ve renklere sahip olması ve üretimlerinin kolay olması etkili olmuştur.
Lepistelerin ırklarını belirlemek çok zordur. Bu işlem genetik bir bilgi gerektirmektedir. Lepistes türleri farklı şekillerde yapılan gruplandırmalar ile belirlenir. Bu gruplandırmalar aşağıda anlatılmıştır.
Lepistes Türleri
Lepistesler 3 farklı şekilde gruplandırılmaktadır. Bunlar kuyruk şekillerine ve formlarına göre lepistesler, renklerine göre lepistesler ve diğer sınıflandırmalardır.
Formlarına ve kuyruk şekillerine göre lepistesler çeşitleri şunlardır:
-Bayrak kuyruk lepistesler
-Kılıçkuyruk ve lir kuyruk lepistesler
-Mızrakkuyruk lepistesler ve iğnekuyruk lepistesler
-Tülkuyruk lepistesler
-Yuvarlakkuyruk lepistesler
-Deltakuyruk lepistesler
-Yelpazekuyruk lepistesler
-Maçakuyruk lepistesler
-Taçkuyruk lepistesler
-Balon lepistesler
-Uzunyüzgeç lepistesler
-Renklerine Göre Lepistesler
-Smokin lepistesler
-Kobra lepistesler
-Mozaik lepistesler
-Çim lepistesler
-Diğer lepistesler
-Albino lepistesler
Bu türler ırklara göre bir ayrım değildir. Sadece lepistesler tipleridir. Irklarının ayrımı yapılabilmesi için genetik bilgilere ihtiyaç vardır. Canlı doğuranlar grubunun en çok sevilen balıkları olan lepistesler, eşsiz kuyruk desenleri ile sahiplerini etkilemektedir.
Lepistes bakımı itibari ile de büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle de en çok tercih edilen balık türlerinden biri olmaktadır.
Lepistes Bakımı
Lepistes üretimi için lepistesler üretim tankına ihtiyaç olmaktadır. Akvaryum ortamında çok kolay üreyebilme özelliği olan lepistesler, 25 – 30 lt olan tanklarda çiftleşme yapabilmektedir. Üretim tanklarının zeminlerinde kum kullanılmamalıdır. Bu sayede doğan lepisteslerden ne kadarının sağ kaldığı kolaylıkla görülebilmektedir.
Üretim için ideal koşulların sağlanması gerekmektedir. Örneğin lepistes yemi alırken kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Tank sıcaklığı 25 – 27 derece arasında olmalıdır ve ısı sıcaklığının sabit tutulması gerekmektedir.
Lepisteslerin bakımı kolay olsa da, ani sıcaklık değişimlerine uyum sağlayamazlar. Bu nedenle de bakımları konusunda sıcaklığa çok dikkat edilmelidir. Soğuk havaların dışında, sıcak havalarda da soğutucu fan kullanılmalıdır. Beslenmesinde de üremeyi destekleyici yemler kullanılması önemlidir.
Yavru lepistesler doğdukları gün beslenmeseler de önemli değildir. Doğumları sırasında karınlarına yapışmış olarak kalan yumurtaları kırmak rahatça yüzmeye başlamak için ilk günlerinde yemi düşünmeyeceklerdir. Doğumdan sonra yumurta sarısı ya da spirulina gibi mikro yemler ile lepistesler beslenmelidir.
Bir başka içeriğimiz olan Hamster bakımı nasıl olmalıdır yazımıza da bakarak hamster besleme konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Lepistesler Akvaryumu
Doğası gereği yeşillikli bir alanda yaşamayı seven lepistes akvaryumu da buna göre hazırlanmalıdır. Bitkisiz bir akvaryumda yaşamak lepistesleri strese sokar. Ancak istedikleri gibi bitkilerin olduğu bir akvaryumda mutlu olan lepisteslerden yavru alımı konusunda da iyi bir verim bu sayede elde edilir.
Akvaryum içerisinde bir tane ağaç ve o ağacı saran Java Moss bitkisinin olması gerekmektedir.
Çok kirli suda canlılıklarını yitirecekleri için akvaryum bakımına dikkat edilmeli ve suları sık sık temizlenmelidir. Akvaryumun büyük olmasına da dikkat edilmelidir.
Lepistes Yemi
Yavru lepisteslere yem verilmesine gerek yoktur. Daha ileriki zamanlarda mikro kurt, artemia ya da toz yemler ile lepistesler beslenmelidir. Yavruların barındırıldığı tankta ise haftalık dip çekimlerini ve su değişimlerini aksatmamalısınız.
Yemleme işlemi az ve sık yapıldığı sürece yavruların gelişimi de o kadar iyi olmaktadır. Günlük olarak 2 ya da 7 arasında yemleme yapılabilmektedir.
Lepistesleri çok fazla yemlemekten kesinlikle kaçınmalısınız. Suyu bozacak olan yem artıkları lepisteslerin hastalanmasına neden olmaktadır. Bu durum salgın hastalığa hatta ölüme bile neden olmaktadır. Bu nedenle yem artıklarının temizlenmesi amacı ile akvaryumlara ya da tanklara birkaç tane salyangoz atılabilir.