Migren, halk arasında “baş ağrısı” şeklinde belirtilirken, tıp lisanında “otonom sinir sisteminin bozukluğundan meydana gelen biyolojik ve elektriksel bir rahatsızlık” olarak ifade ediliyor.
Olağan bir baş sızısı olmayıp iyileşmesi mümkün nörolojik bir rahatsızlık olan migren, hekime en sık başvurulan hastalıklar içerisinde bulunuyor.
Migren Nedir?
Çoğunlukla stresli bir yaşayış şekli sonucunda oluşan başka bir nörolojik rahatsızlık olarak gözüken bu durumun başa çıkılmaz bir ağrı oluşmasıyla ve bireyin günlük faaliyetlerini kötü yönde etkileyebiliyor.
Migren hastaları gürültülü ve ışıklı yerlerden kaçma ihtiyacı hisseder. En küçük gürültü ve ışıktan bile rahatsız olan hasta, migren atakları oluştuğunda ışık bulunmayan ve sessiz bir mekana kaçmak istemektedirler.
Hastada baş ağrısının yanında görmede sıkıntı, bulantı, kusma gibi olumsuzluklar oluşmaktadır.
Migren Nedenleri
Herhangi bir oluşum, fiziksel faaliyet ve dış faktör migrenin başlamasına sebep olabilir. Bu etkilere tetikleyici denmektedir. Tetikleyici kısa bir süre zarfında 8 saate kadar uzayabilecek bir atak oluşturabilir.
Hangi faktörün migren başlatıcı etkisi olduğunu belirlemek güçtür. Migrene yakalanma riski yüksek olan kimselerde pek çok şey bu gruba dahil olmak üzere olasılar listesindedir.
Migreni olan kişiler migrenin nedenleri arasında peynir, çikolata, asitli meyveler ve kırmızı şarap bulunduğu hususunda hem fikirdir.
Maalesef migren, yiyip içilene dikkat ederek kurtulabileceğiniz kadar basit bir hastalık değildir. Örnek olarak peynir bazen bu rahatsızlığı başlatırken başka bir zaman hiçbir etkide bulunmayabilir.
Bunun sebebi, tetikleyiciler belirli bir süre içerisinde bir birikim meydana getirir. Stres, yorgunluk, uyku bozukluğu, hormonsal bozukluk, beyindeki kimyasal oluşumlar benzeri başka etkenlerin de ortam oluşturmasından sonra, bir gün bardağı taşıran son damla peynir olabilmektedir.
Lakin tek sebep o değildir. Bununla beraber süreç içerisinde migren tetikleyiciler farklılıkla da gösterebilir; bir tetikleyici etkisi biterken, yeni tetikleyiciler oluşabilir.
Migren Belirtileri
Migren hastalığı tanısı konabilmesi için bazı belirtilerin ortaya çıkması gereklidir. Ağrı çoğunlukla yarım, baskı yapan, hastanın günlük yaşayış eylemlerini engelleyecek sıklıkta orta ya da yüksek şiddette, başın oynatılmasıyla çoğalan baş ağrısı biçimindedir.
Migren belirtileri bütün bu hastalığı geçirenler için aynı değildir, yüzde 40 oranında migren hastası kişide oluşan ağrı bütün başı etkileyebilmektedir. Ağrı kimi zaman bir gözün etrafında oluşur ve enseye doğru ilerler, kimi zaman da enseden başlayabilir.
Yapılan fiziksel eylemler ile ağrı çoğalır. Ağrı çok şiddetli şekilde hissedilebilir. Ağrı süresi boyunca bulantı, kusma sık sık karşılaşılan şikayetlerdir.
Kişi ağrı zamanlarında yemek yiyemez. Işık, ses ve kötü kokulardan aşırı rahatsız olması nedeniyle çoğunlukla loş, gürültüsüz bir mekanda bir köşede dinlenmeyi tercih eder. Uyumakla ağrı azalabilir.
Bazı ağrılarda migrenle alakalı olduğu düşünülen baş dönmeleri oluşabilmektedir. Migrenin başlamadan önceki birkaç saatlik dönemde huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik, esneme, uyku isteği, tatlı yeme isteği gibi belirtiler oluşabilir.
Çoğunlukla gürültü, ışık, koku benzeri rahatsızlıklar bu süreçte başlar.
Migren Tedavisi
Günümüzde, süregelen araştırmalar sonucunda doktorlar, migrenin hakkında çok fazla bilgi biliyor ve bu hastalığı engellemek ve migren tedavisi yapabilmek hususunda daha çok seçeneğe sahiptirler.
Fazla sıklıkta atak geçiren hastalar için doktorlar çoğu zaman engelleyici ilaç tedavisini tercih etmektedirler. Atakları çok sık geçirmeyen hastalarda ise bir ilaç tedavisinde bulunmamayı tercih etmektedir.