Türk Tarihini en büyük mimarı olarak kabul edilen Mimar Sinan yapmış olduğu eserler ile geçmiş dönemlere damgasını vurmuş, eserleri muhteşemliğini günümüze kadar koruyarak gelmiş bir mimardır.
Öyle ki Mimar Sinan’ın eserlerindeki sırlar günümüzde bile çözülemiyor. Osmanlı tarihine adını altın harflerle yazdırmış, arkasında onlarca paha biçilmez eser bırakmış olan ünlü mimar adından her devirde fazlası ile söz ettirmiştir.
Dini mimariye şekil veren kişilerin başında gelen ünlü mimar Kimdir?
Mimar Sinan Kimdir?
Ünlü mimar Osmanlı ordusundaki sıradan askerlerden bir tanesi idi. Acemi oğlanlar ocağında askerlik eğitimi aldıktan sonra orduya asker olarak katıldı.
Ordudaki yapı işlerini yapan askerler arasında yer alan mimarın dönemin en önemli mimarlarının yanında çıraklık yaparak kendini geliştirdi. Ancak mimarlık konusunda yetenekli olduğu kadar iyi bir askerdi ve Osmanlı ordusunda çok önemli görevlere yükseldi.
Özellikle Belgrad ve Rodos seferlerindeki başarılarından sonra orduda subaylığa kadar yükseldi ve hem askerlik görevinde hem de mimarlık çalışmalarında büyük başarılar elde etti.
Mimar Sinan Hayatı
Ünlü mimar hakkında birçok şey merak eden insanlar en çok mimar Sinan nereli sorusuna cevap arıyor. Anadolu’nun güzide semtlerinden Kayseri’de 29 Mayıs 1489 tarihinde dünyaya gelen ünlü mimar 22 yaşında Osmanlı ordusuna katıldı.
Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemlerinden birine denk gelen bu dönemde Mimar Sinan acemi oğlanlar ocağında dülgerliği eğitimi aldı. Bu eğitim sayesinde ünlü mimar orduda kendine yer buldu ve gerek yapı işlerinde gerekse seferlerde orduya büyük katkı sağladı.
Mimar Sinan’ın kendini ispatlaması Kanuni Sultan Süleyman dönemine denk gelmektedir. Kanuni Sultan Süleyman Sinan’ın çalışmalarını yakından takip etmiş ve ona Avrupa’nın farklı kültürlerdeki yapılarını Osmanlı topraklarında inşa etmesi için izin vermiştir.
Özellikle Mimar Başı Acem Ali’nin ölümünden sonra baş mimar olarak Sinan’ın görevlendirilmesi onun işlerini kolaylaştırmıştır.
Başarılarla dolu askerlik ve mimarlık hayatı boyunca, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak Osmanlı ordusunda yer almıştır.
Görev aldığı sürece ardında yüzlerce mimari eser ve unutulmaz başarılar bırakan ünlü mimar 1588 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.
Mimar Sinan Eserleri
Dini mimariye şekil veren mimar Sinan ne yapmıştır sorusuna verilebilecek en güzel cevap büyük üstadın eserlerinden bazılarını söylemek yeterli olacaktır.
Mimar Sinan eserleri arasında 81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 36 saray, 48 hamam, 26 darül – kurra, 8 mahzen, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa olmak üzere 300’ün üzerinde eseri bulunmaktadır.
Bu eserler arasında Şehzade cami için çıraklık eserim, Süleymaniye cami için kalfalık eserim ve Selimiye cami için ustalık eserim benzetmelerini yapmıştır.
Bu eşsiz yapıtlar günümüzde de önemini koruyup kullanılırken Selimiye cami geçtiğimiz yıllarda Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir.