Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

0

Orkide, dünyadaki çiçekler arasında en çok sevilen ve tercih edilen bitkilerdendir. Salepgiller familyasından olduğu bilinen bu bitki ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Ülkemizde seralarda kültür yetiştiriciliği yapılmakla beraber, doğal olarak da yetişmektedir.

Bu bitkinin, 50.000 civarında türü olduğu bilinmektedir. Ancak bunlar arasında çok az kısmı süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

Orkide çiçeği

Orkide Nedir?

Orkide dünyada bulunan en değerli çiçekler arasında yer alan bir bitki türüdür. Tropik ve ılıman iklim bitkisi olan bu çiçek güzel ve zarif görünümlü bir süs bitkisidir. Binlerce çeşidi olan bu süs bitkisinin piyasa değeri de oldukça yüksektir.

Orkide Bakımı?

Orkidenin farklı renkleri olsa da, bu çiçek  genellikle beyaz rengi ile bilinmektedir. Narin görüntüsüne göre oldukça dayanıklı ve kalıcı bir özelliğe sahiptir. Çok yıllık, yumrulu bir bitki türüdür.

Seralarda ve saksıda yetiştirilebilir. Son derece değerli olan bu çiçeğin bakımı da oldukça kolaydır. Bu güzel çiçek evde yetiştirebilir; bakımı rahatlıkla yapabilir.

Orkide nasıl bakılır bunun için önemli birkaç tüyo iş görecektir. Bakımı ve sulaması konusunda dikkat edilecek noktalar sayesinde bu narin çiçeğin ömrü uzayacak ve çiçek güzelliğini uzun süre koruyacaktır.

Orkidenin direk olarak güneş ışığı alması gerekmez. Hava akımından kolaylıkla etkilenen bu bitkiyi ani hava değişimleri ve akımlardan korumak ve önlem almak gerekir. Oda sıcaklığında yetiştirilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Orkide bakımı nasıl olmalı

Bitkiye verilen suyun sıcaklığı da ortam sıcaklığı kadar önemlidir.  Verilen suyun oda sıcaklığında ve çok sert olmamasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında az sulama yapılırken; yazın daha fazla su verilmesi gerekir.

Sulama sıklığı ise ortamdaki neme ve saksının büyüklüğüne göre değişiklik göstermekte; ancak bitkinin kökünün genellikle nemli olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle kış aylarında uygun ortam sağlanması ve gübreleme yapılması gerekir.

Ayrıca belli dönemlerde vitamin ve mineral takviyeleri de yapılması gerekir.

Orkide bitkisi, yılda bir defa belirli dönemlerde budanmalıdır. Bitkide bulunan sararmış, solmuş ve çürümüş yapraklar bitkinin sağlığı için mutlaka temizlenmelidir. Orkide budama düzenli ve nazikçe yapılmalıdır.

Orkide nasıl çoğaltılır sorunun cevabının oldukça zor olduğu düşünülse de aslında bu çiçeğin bakımı kadar çoğaltılması da oldukça basittir.

Genellikle ilkbahar döneminde saksısı değiştirilen bu bitki bu esnada kökünden ayrılarak yeni bir saksıya dikilir. Bu yöntem ile çiçeğiniz rahatlıkla çoğaltılmış olur. Öncelikle küçük saksılara alınan bu yeni bitkiler iyice köklenip geliştikçe saksısı değiştirilir.

Orkide bitkisi çoğaltılırken veya yetiştirilirken kullanılacak toprağın özellikleri de oldukça önemlidir. İri taneli, geçirgen ve gevşek yapıda bir toprak kullanılması önerilmektedir.

Orkide Yetiştirmede Şeffaf Saksının Önemi

Son olarak genellikle merak edilen bir konudan bahsetmek gerekirse; orkideleri şeffaf saksılarda satıldığı ve yetiştirildiği görülür.

Çiçeğin şeffaf renkteki bu saksılarda korunması ve bu saksıların değiştirilmemesi oldukça önemlidir.

orkide saksısı

Bu bitkinin üst kısımları gibi kökleri de güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu şeffaf saksı sayesinde bitkinin kökleri de yeterince güneş ışığı alacak ve sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanacaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir