Papatya çayı, doğal tadının yanı sıra cilt ve sağlık konusunda oldukça popüler bir çay türüdür. Bu çay; kurutulmuş papatyadan yapılan ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir içecektir. Kafein içermemesinden dolayı diğer çaylara alternatif olarak tüketilebilir.
Papatya çayının saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bu faydaların sebebi içerisinde farklı türlerde antioksidan barındırmasıdır.
Bu antioksidanlardan bazıları kanser ve kalp hastalıkları da dahil bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.
Şimdi papatya çayının faydalarından daha detaylı bahsedelim;
Papatya Çayı Faydaları Nelerdir?
Papatya çayı faydaları saymakla bitmez. Bu faydaları bir araya getirip aşağıda sizlere sunuyoruz.
- Papatya Çayı Kanseri önler: Yapılan araştırmalarda papatyada bulunan antioksidan apigenin; meme kanseri, prostat, cilt, sindirim sistemi ve utersus gibi bir çok kanser hücresiyle savaşmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Bir başka araştırmada papatya çayının tiroid kanserini önlemeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
- Uykuyu düzenler: Papatya çayı uyku kalitesini arttıran eşi benzeri olmayan bir içecektir. Papatyalar; beyinde uykunun gelmesini sağlayan bazı özel reseptörlere bağlanan, apigeninadında bir antioksidan içerir. Apigenin de kronik uykusuzluğa oldukça iyi gelmektedir.
- Papatya Çayı Stresi azaltır: Papatya çayının en çok tercih edilme nedenlerinden biri de bu özelliğidir. Vücuttaki serotonin ve melatonin miktarını arttırarak yoğun stresli bir günün etkisini yatıştırır. Bu hormonlar ayrıca migren ve baş ağrılarını rahatlatır.
- Sindirim sistemini düzenler: Düzenli sindirim sistemi, genel sağlık açısından oldukça önemlidir. Papatya çayı genelde bulantı ve gaz da dahil olmak üzere bir çok sindirim sistemi rahatsızlığını tedavi etmekte kullanılmıştır
- İltihabı azaltır: Papatyaların güçlü antispazmodik ve antienflamatuar özellikleri mide ve bağırsak krampları tedavisinde yaygın olarak kullanılır ve oldukça etkilidir. Papatya çayı düzenli olarak tüketildiğinde, irritabl bağırsak sendromu (IBS),mide gribi, bulantıi gastroenterit ve kas spazmı gibi sorunları azaltmaya da yardımcı olur.
- Kan şekerini düzenler: Araştırmalar, papatya çayının diyabet hastaları (şeker hastaları) için yararlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bu çayda bulunan antienflamatuar özellikler, kan şekerinin kronik olarak yükselmesi durumunda ortaya çıkan pankreas hücre zarına karşı savunma yapar.
Pankreas diyabet hastalarının sağlıklı tutması gereken en önemli organlardan biridir. Çünkü bu organ kandaki şekeri düşüren insülini üretir. Yani faydaları saymakla bitmeyen bu çay, insülin miktarını düşürür ve kan şekerini düzenler.
- Regl ağrısını hafifletir: Birçok kadının regl döneminde en muzdarip olduğu konu ağrılardır. Papatya çayı regl döneminde; sırt, bel ve karın ağrılarına iyi gelir.
- Cilt sağlığını destekler: Papatya çayı cilt sorunlarını tedavi etmenin en doğal yöntemlerinden biridir. Egzama ve rosacea gibi cilt tahrişlerini gideren özelliklere sahiptir. İçerisindeki doğal polifenoller ve fitokimyasallar vücuttaki izlerin iyileşme süresini azaltır ve kırışıklara iyi gelir. Cildi güzelleştirir ve canlı bir görünüm elde etmeyi sağlar. Tonik olarak kullanılabilir.
- Osteoporozu (kemik erimesini) önler: Papatyanın içindeki öz , kemiği oluşturan hücrelerden olan osteoblastların aktivitesinin uyarılmasına yardımcı olur. Bu sayede kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olur ve osteoporozun etkisini en düşük seviyeye indirir.
- Anti-alerjik özellik sergiler: Papatya suyu vücuttaki alerjenlere karşı bağışıklık tepkisini değiştirmeye yardımcı olur. Bir antihistamin gibi çalışarak vücuttaki alerjik tepkimeleri yatıştırır.
- Saç bakımına yardımcı olur: Papatyada bulunan anti-enflamatuar bileşenler, saç tellerini güçlendirmeye, kepekleri gidermeye, kafa derisindeki tahrişi hafifletmeye ve genel olarak saçlara ipeksi bir görünüm kazandırır.
Papatya Çayı Nasıl Yapılır?
Her fincan için demliğe 1 tatlı kaşığı (2gr) Kuru papatya koyulur. Üzerine taze kaynatılmış su eklenir. 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır. İsteğe göre bal veya limon dilimi ilave edilebilir. Bu çay ayrıca french press demleme ile de yapılabilir.
Papatya Çayı Zararları Nelerdir?
Papatya çayının yan etkileri nelerdir, papatya çayının genelde risk teşkil ettiği görülmemiştir ancak; papatya familyasından olan krizantem ve yakup otu gibi bitkilere alerjisi olan bazı bireylerde, papatya alerjisi de olabilir.
Bunun dışında papatya içerikli kozmetiklerde göz ile doğrudan teması halinde tahrişe neden olabilir. Bu tahriş, konjonktivite davetiye çıkarabilir.
Papatya çayı hamile ve emziren kadınlarda fazla tüketimde düşüğe neden olabileceğinden dikkatli olunması gerekir.
Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne (NIH) göre, alerjik reaksiyon gösterebilir ayrıca; mide bulantısına ve uyuşukluğa neden olabileceğinden, doktora danışarak tüketilmesinde fayda vardır.
Papatya Suyu İle Saç Açma
Öncelikle papatya suyu hazırlamak için papatya nereden bulunur? Saçınıza sürmek için papatyayı ; aktarlarda, eczanelerde,marketlerde kuru çay halinde bulabilirsiniz. Hatta birkaç adet sallama poşet papatya çayı bile işinizi görebilir.
Peki, Papatya suyu saça nasıl uygulanır?
Bir avuç kuru papatya ile en az 2 su bardağı su kaynatılır. Kaynayan su rengini verdikten sonra, 10-15 dakika kadar soğumaya bırakılır. Soğuyan papatya suyu sprey ya da eller yardımıyla saçın tamamına sürülür ve güneşe çıkarak saçın kuruması beklenir. Bu işlem kışın yapılacaksa fön makinesi de kullanılabilir.
Bu işlemlerden sonra saçınız yarım ton veya 1 tona kadar açılacaktır. Daha iyi sonuç için bu işlemi 4-5 kez tekrar edebilirsiniz.
Uygulamayı yaparken dikkat edilecek püf nokta şöyledir;Duştan çıktıktan sonra saçınıza bu suyu uygulayın, havlu yardımı ile fazla suyu alarak doğal kurumaya bırakın. Saçınızı güneşte kuruttuğunuzda saçınız kısa sürede ve daha çok açılır.
Daha pratik bir yöntem olarak; papatya suyunu sprey yardımı ile dışarı çıkmadan saçınıza sıkmayı deneyebilirsiniz.
Dışarıda satılan papatya sularının bır kısmında limon bulunur ve limondaki asidik özellikler saçlara zarar verir. Bu yüzden dışarıdan papatya suyu alırken içeriğinde limon olmayan papatya sularını tercih etmeye özen göstermeniz önerilir.