Sincaplar (Hakkında Bilgi, Ne Yer, Özellikleri)
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
Trendlerdeki Yazı

Sincaplar (Hakkında Bilgi, Ne Yer, Özellikleri)

Memeli canlılar grubuna ait olan sincaplar, şüphesiz yaşantımızda gördüğümüz en sevimli ve tatlı görünüme sahip canlılar arasındadır. Parlak ve iri gözlerin yanı sıra uzun bir kuyruğa sahiptirler.

0

Sincaplar, sincapgiller familyası ailesine ait dikkat çeken kemirici memeli canlılar türlerinden biridir. Sincapların halk arasında diğer adı “çekelez” olarak da bilinmektedir.

Vücudunun üst kısmında yer alan tüyleri sarı, kahverengi ve siyah gibi farklı renklerde olabilir. Alt kısımları genellikle beyaz renk tüylerden oluşmaktadır.

Çoğunlukla ağaçlarda yaşayan ve otobur olan bu memeli canlıların yaşam süreleri yaklaşık 10 yıldır.

Hoş kuyruklara sahip olan sincaplar, iri ve parlak gözlere sahiptirler.

Boyları ortalama 18-25 cm civarında; ağırlıkları  20-50 gram arasında, kuyruklarının boyu ise 15-50 cm arasındadır.

Sincapların gebelik süreleri 30-40 gün arasında değişmektedir. Doğumdan sonra yavru sayısı ise 3 ile 7 arasında değişim göstermektedir.

Sincapların Özellikleri Nelerdir?

Sincaplar tıpkı hamsterlar gibi hareketli ve sevimli bir canlı türüdür. Sincapların postları değerli olduğundan dolayı sık sık avlanırlar. Türkiye’de yasak olduğu halde avlanmadan dolayı sayıları hızla azalmaktadır.

sincap resmi - sincap beslemek - sincap resimleri

Sincapların Yaşadıkları Yerler Nelerdir?

Sincaplar nerede yaşar sorusunun cevabı olarak; Park, ağaç ve ormanlık alanların çok olduğu bölgelerde yaşarlar. Ağaçlarda aşağı ve yukarı hızlı bir şekilde inip çıkabilirler.

Çiftleşme dönemi dışında yalnız yaşamayı tercih ederler. Çok iyi tırmanma ve sıçrama kabiliyetleri bulunmaktadır.

Sincaplar sabah ve öğleden sonraki saatlerde daha çok hareketli olurlar.

Ermenistan, Suriye, İran, Ürdün ve Türkiye gibi pek çok ülkede görülürler. Türkiye’de geniş bir yayılış alanına sahiptirler.

Trabzon ve Rize’de ormanların yoğunluğundan dolayı daha çok görülürler.

Evde sincap beslenir mi?

Kemirgen hayvan cinslerinden biri olduğu ve doğa yaşantısına adapte yaşadıkları için evde sincap beslemek pek uygun değildir.

Ancak birkaç aylıkken eve alınan sincaplar evcilleştirildiğinde, sizlere hareketli iyi bir dost olabilirler.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise evcilleştirilen bu canlılar, onların kemirgen özelliklerinin ortadan kalkacağı anlamını taşımamaktadır.

Evde beslenecek sincaplar için, büyük bir kafese ihtiyaç vardır. Kafesin içerisine sincabın uyuma alanı olarak da oyuk yerleştirilmelidir. Oyuk içerisine yumuşak otlar veya bez koyularak ideal ortam yaratılmalıdır. Kendisini doğal ortamda hissedebilmesi için kafes içerisine toprak ve saklama kabı da koyulabilir.

Beslenmesini aşırı tuz ve şeker içermemesiyle birlikte çiğ veya kabuklu yiyecekler tercih edilmelidir. Palamut, ceviz, fındık, fıstık, badem tarzı besinler örnek verilebilir.

yavru sincaplar - hamile sincaplar

Sincaplarda Üreme Nasıl Olur?

Yılda 1-2 defa gebe kalarak çoğalan bu memeli canlılar, genellikle bahar aylarında çiftleşirler. Her gebelik sonrası 3-7 arası yavru dünyaya gözlerini açar.

Yuvaları yaklaşık olarak 30-50 cm çapında olmakla birlikte, çürümekte olan yaprak ve dallardan oluşmaktadır.

Yuvaları ağaçların en üst kısımlarına ya da ağaçkakanların açmış olduğu deliklere yuva yaparlar. Yuvanın içerisini ot ve yosun ile doldururlar.

Sincapların yuvalarının ağız tarafları alt kısımda yer aldığı için kuş yuvalarından çok kolay bir şekilde ayırt edilir. Bu canlılar yuvadan ayrıldıklarında otlarla açık olan kısmı kapatırlar böylece diğer yabani canlıların yuvayı keşfederek yavrulara zarar vermesini önlemiş olurlar.

sincaplar ne yer - sincap nasıl beslenir - sincap ne yer

Sincaplar Ne İle Beslenir?

Otobur canlılardan olan sincaplar, kabuklu yemişleri toprağa gömüp saklayarak besin stoğu yaparlar.

Sincapların da ayılar gibi kış uykusuna yatma özellikleri bulunmaktadır. Böylece baharda uyanan sincaplar gömdükleri stok besinleri tüketirler.

Hatta bazı sincaplar, sakladıkları bu besinleri toprak altında unutarak, yeni bitkilerin filizlenmesine yardımcı olmaktadırlar.

Sincaplar tarafından çok sevilip yenilen bir besin olan palamut ağacı bu canlılar tarafından sıkça tüketilmektedir.

Peki, Sincaplar Ne Yer?

Ceviz, fındık, badem, mantar, ağaç kabukları, böcek, salyan ve meşe palamudu gibi birçok besin kaynağıyla beslenirler.

Sincap Türleri Nelerdir?

Sincap türleri yaşadıkları bölgeye, beslenme ve iklim şekillerine göre farklılık göstermektedir. Sincapgiller familyası; 5 alt aileye, 51 cinse aynı zamanda 300’e yakın türü bulunmaktadır.

 Kızıl Sincap

Sincapgiller familyasından ağaçlarda yaşayan bir kemirici canlıdır. Baş ile kuyruğuna kadar olan uzunluğu 35-50 cm, ağırlığı ise 250-350 gram arasındadır.

Kızıl sincapların ülkemizin çeşitli bölgelerinde ismi kakli, teyin, çuni ve zigzig olarak da bilinmektedir.

Yaşamlarını genellikle iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlarda sürdürmektedirler.

4 haftalık gibi gebelik dönemleri sürer. Yavrularının gözü ve kulağı kapalı bir şekilde doğar. 2 hafta içerisinde tüyleri çıkmaya başlar. 7 hafta sonra onlar için yuvadan ayrılış vakti gelir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Salyangozlar (Hakkında Bilgi, Ne Yer, Faydaları)

Genellikle ağaçların tohumlarıyla beslenen bu kızıl canlılar, diğer besin kaynakları arasında mantar, meyve, yumurta ve yavru kuşları da yiyebilirler.

Kızıl sincapların yaşamlarını tehlikeye sokan canlılar arasında; yaban kedisi, baykuş, atmaca, şahin, tilki ve yılan gibi birçok hayvanlar bulunmaktadır.

sincap yuvası

Boz Sincap

Sincapgiller familyasından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere’nin bazı bölgelerinde sıklıkla yaşayan bir canlı türüdür. Genellikle gri ve kahverengi renktedirler. Kabarık ve uzun bir kuyruğa sahiptirler.

Kızıl sincapların aksine daha iri bir yapıya sahiptirler. Boz sincaplar, yuvalarını ince dallar ve yosunlar ile yaparlar. Kış aylarında sıcak kalabilmek için başka sincap türleri ile yaşayabilirler.

Ormanda yaşantısını sürdüren diğer familyalara ait canlı çeşitlerinin aksine yerde daha fazla zaman geçirirler. Genellikle palamut, kozalak ve ağaçların tohumlarıyla beslenmeyi severler.

Boz sincapların yaşamlarını tehlikeye sokan canlılar arasında; gelincik, baykuş, kokarca, kedi, şahin ve yılan gibi birçok hayvanlar bulunmaktadır.

  • Konu Hakkında Bilgilendirici Video
Yazı Kaynakları
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sincap
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 5
    harika
    Harika
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir