Bundan yaklaşık 84 milyon yıl kadar öncesinde ortaya çıkan timsahlar; oldukça kuvvetli çeneleri ve kendilerini çok iyi kamufle etme yetenekleriyle hepimizin korktuğu ve asla karşılaşmak istemediği bir sürüngendir.
Peki, timsahlar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Sizler için timsahlar hakkında bilgi topladık. İşte, timsahların özellikleri, timsah türleri ve bunun gibi birçok sorunun cevabı…
Timsah Nedir?
Sürüngenler sınıfından olan timsahlar, sıcak bölgelerdeki, bataklıklarda, nehirlerde ve su kenarlarında yaşarlar. Timsah derisi, kemiksi pullarla kaplıdır. Yaşadıkları bölgedeki besin zincirinin en üst sıralarında yer alırlar. Timsah, uzaktan bakıldığında dev bir kertenkeleye benzer.
Timsah; timsahgiller grubundan kalın ve kabuksu derili, iri yapılı sürüngen türlerinin genel adıdır. Ön ayaklarında beş, arka ayaklarında ise dört parmağı bulunur. Bu parmakların tamamı ya da bir miktarı perdelidir.
Uzun ve yandan basık kuyrukları, suda adeta bir kürek görevi görür. Güçlü dişlerle çevrili, oldukça güçlü çeneleri vardır. Yalnızca üst çeneleri açılır. Etli dili, alt damağına yapışıktır.
Gözleri, burnu ve kulakları başlarının üst kısmında yer alır. böylece suda yüzerken rahatça etrafını görür, sesleri işitir ve solunum yapabilirler.
Karada vücutlarını zor taşıyabiliyorken, suda oldukça iyi yüzerler. Gündüzleri dinlenip, gece avlanırlar.
Geceleri görme yetenekleri oldukça iyidir. Bunun nedeni, gözbebeklerinin dikey olmasıdır. Timsahlar renk körüdürler ve dillerini asla dışarı çıkaramazlar.
Timsah nedir ve timsahın biyolojik özellikleri nasıldır detaylı anlattığımıza göre timsahın üremesinden bahsedelim.
Timsahlar Nasıl Ürer?
Timsahlar yumurta ile çoğalır. Çiftleşme olayından sonra dişi, su kıyısındaki kumluğa açtığı çukurun içine kaz yumurtası büyüklüğünde yaklaşık 50 adet kadar yumurta bırakır.
Yumurtaların üstünü kumla kapatarak yakınlarda nöbet tutar. Bu süreç bazen 3 ay kadar sürer. Dişi bu zaman zarfında hiç yemek yemediği için kilo kaybeder. Ara sıra erkek dişinin yanına gelir ama dişisini beslemek aklına gelmez.
Timsah yavrusu, yumurtadan çıkmaya hazır olduğunda 20 metreden duyulabilecek sesler çıkararak annelerini çağırırlar. Anne timsah, kumu açarak yavruların yumurtadan çıkmasına yardımcı olur. İnce derilere sahip yavrular, annelerinin ağzında tek tek su kıyısına taşınır.
Timsah yavrusu 6 ile 8 haftalık süre boyunca anne ve babaları tarafından tüm dış tehlikelerden korunurlar.
Yavrular kendilerine bakabilecek kadar büyüdüklerinde, anne babalarından uzaklaşıp kendileri avlanmaya başlarlar.
Ancak yavru timsahların dikkat etmesi gereken bir nokta daha vardır: Büyük timsahlar..
Öyle ki bazen anne babalar yavrularını tanımayıp onlara av gözüyle bakarlar.
Timsah yavrusu ne ile beslenir, diye soracak olursanız bu sorunun cevabı; salyangoz, balık yumurtaları ve su böcekleridir.
Timsahların Özellikleri Nelerdir?
Bu yazımızda sizlere detaylarıyla timsahlar hakkında bilgi verdik. Şimdi bu bilgileri tek bir başlık altında kısaca toparlayacağız.
Timsahların özellikleri nelerdir, tek tek maddeler halinde inceleyelim.
- Timsahlar sürüngenler sınıfında yer alır.
- Genellikle Afrika, Asya, Avustralya ve Amerika’nın tropikal eyaletlerinde yaşamlarını sürdürürler.
- Timsahların kalbi 4 odacıklıdır.
- Yumurtaları kaz yumurtası kadardır.
- Timsahlar suyun altında 2-3 saat kadar kalabilir.
- Suyun altında 40 km hıza kadar ulaşabilirler.
- Timsahların en büyük türü: tuzlu su timsahı olarak kayıtlara geçmiştir.
- Timsahların gözü 3 perdelidir.
- Bazı türlerinin ağırlığı 1200 kilograma kadar ulaşabilmektedir.
- Timsahların çene kasları zayıftır. Bu yüzden insanlar kolayca ağızlarını kapatabilir.
- Timsahlar dinozor zamanlarından beri yaşayan hayvanlardır.
- 24 adet dişleri bulunur.
- Timsahlar dünyanın en güçlü ısırığına sahiptir.
- Suya daldıkları zaman burun ve kulak delikleri örtülür.
- Ön ayaklarında 5, arka ayaklarında ise 4 parmakları bulunur.
- Timsahların ter bezleri yoktur.
Timsah Türleri Nelerdir?
Timsahların genel özelliği, su kenarında yaşamalarıdır. Günümüzde çoğu timsah türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ne yazık ki bazı türler kritik durumdadır.
Gelin hep birlikte timsah türleri nelerdir, inceleyelim.
Tuzlu Su Timsahı (Crocodylus porosus)
Dünyanın yaşayan en büyük sürüngen türüdür. Bu tür yalnızca tuzlu suda değil aynı zamanda tatlı sularda da yaşayabilir.
En sık Hint Okyanusu ve Avustralya’da görülürler. Özellikle bu türde erkekler bir hayli büyüktür. Bugüne kadarki en büyük tatlı su timsahı büyüklüğü 7.3 metredir.
Bu timsah türü; köpek balıkları, su bufaloları, kuşlar, maymunlar ve kangurularla beslenirler. Aynı zamanda bu sürüngenler insanlara da saldırma özelliğindedir.
Nil Timsahı (Crocodylus niloticus)
Afrika’da bulunan üç timsah türünden en büyük olanıdır. Tuzlu su timsahı türünden sonra, dünyanın en büyük ikinci timsah türüdür. Madagaskar’da ve en çok Nil Nehri kıyılarında bulunurlar.
Ortalama boyutları 5-6 metre arasındadır.. Dişiler erkeklere göre biraz daha küçüktür. Çok güçlü olsalar da ağızlarını bir bant yardımıyla kapatmak mümkündür. Gündüzleri güneşe çıkıp enerji toplarlar. Genellikle nehir kıyısına gelen antilopları avlarlar.
Nil timsahı oldukça sabırlı bir türdür. Avını çok uzun süre bekleyebilir. En belirgin özelliği ise; avını çürütmeden, taze olarak tüketmesidir.
Amerikan Timsahı (Crocodylus acutus)
Genellikle Kosta Rika’da bulunan bu timsah türleri, Amerikan Baltmessah adıyla da bilinir. Amerikan Timsahları Özellikle; Meksika, Kuzey-Güney ve Orta Amerika ve Güney Kaliforniya’da yaygın olarak bulunurlar.
Göl ve nehirlerde yaşamasıyla bilinen bu tür aynı zamanda denizlerde de yaşar. Diğer türlere göre daha saldırgan ve tehlikeli olan bu timsahlar; vücudundaki parazitler sayesinde küçük balıkları kolayca avlayabilir.
Soğuğa karşı oldukça dirençlilerdir. Öyle ki, 7 derece suya bile dayanabilirler. İnsanlara saldıran bu türün ortalama uzunluğu 4,2 metre iken, 7 metreye kadar olanlarına da rastlanmıştır.
Filipinler Timsahı (Crocodylus mindorensis)
Adından da anlaşıldığı üzere Filipinler’de yaşayan bu tür, Genellikle yağmur ormanlarında ve de engin su birikintilerinde bulunurlar.
Asıl uzunlukları 1,2 metre iken bazıları 3 metre boyuna kadar ulaşabilir. Nesli tükenme tehlikesi altında olan timsah türüdür.
Siyah Kayman Timsahı (Melanosuchus niger)
Amazon Nehri havzasında görülen bu tür, insanlara yaptığı ölümcül saldırılarla bilinir. Uzunlukları 3-4 metreyken yetişkin erkekler 5 metre kadar uzunluğa erişebilmektedir. Balıklar ve diğer sürüngenlerle beslenirler.
Orinoco Timsahı (Crocodylus intermedius)
Genellikle Orinoco Nehri olmakla birlikte Güney Amerika’nın kuzeyindeki tatlı sularda yaşarlar. Boyutları ortalama 3 ile 4.8 metre arasındadır.
Uzun Burun Timsahı (Crocodylus cataphractus)
Afrika kıtasının orta ve batı kesimlerinde sıkça görülen bu tür; uzun ve ince yapılı burunlarından dolayı bu adı almıştır. Ortalama boyutları 3-4 metre arasındadır.
Amfibiler, kabuklular ve balıklarla beslenir; yağmurlu havalarda üremeye başlarlar. Bu türün dişileri tek seferde en az 10 adet yumurta bırakabilir.
Çin Timsahı (Alligator sinensis)
Kafa yapısı diğer timsah türlerine göre daha farklı olan bu türün boyu 2 metreye kadar ulaşabilir. Çin’in doğu kesimlerinde yaşar.
Timsah türlerinin en sakin olanıdır, insanlara saldırmaz ancak tehlike anında kendini savunurken en güçlü hayvana bile saldırabilir. Balık, kurbağa ve kemirgenlerle beslenirler.
Gözlüklü Kayman Timsahı (Caiman crocodylus)
Keskin gözleriyle avını kolayca yakalayan ve uzak mesafeye rahatça sıçrayabilen bu tür; Orta ve Güney Amerika’da yaşar.
Anakonda cinsi yılanlara karşı biraz çekingen olsa da onun dışındaki hayvan türlerini acımasızca yer. Boyları yaklaşık 6 metreye kadar ulaşabilir.
Hint Gavyali Timsahı (Gavialis gangeticus)
Gavialidae ailesinin yaşamakta olan son iki üyesindendir. Nepal Nehri ve Kuzey Hindistan’da yaşar. İnce ve uzun suratları ile diğer türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Ağız yapıları sayesinde kolaylıkla balık avlayabilirler. İnsanlara saldırmazlar. Boyutları yaklaşık 3-4 metre arasındadır.
Cüce Kayman Timsahları (Paleosuchus palpebrosus)
Bu türdeki timsahlar, dünyanın en küçük timsahı olarak bilinirler. Dişileri 1.2; erkekleri ise 1.5 metre uzunluğundadırlar.
Güney Amerika’nın kuzey kesimlerinde, genellikle nehir kıyılarında bulunan ormanlık alanlarda yaşarlar. Küçük yapılarından dolayı kendilerini savunamayan cüce timsahlar, her besini yiyemezler. Saatlerce hareketsiz kalabilirler.
Timsahlar Nasıl Avlanır?
Timsahlar; kuş, balık ve suya gelen her memeli ile beslenirler. İnsanlara saldıran türleri de vardır.
Peki timsah nasıl beslenir? Şöyle anlatalım; Timsahlar avlarına yaklaşmadan önce yaklaşık olarak 2 metrelik alana girmesini beklerler. Avı, saldırabileceği mesafeye gelen timsah, yaklaşık 12 m/s hızla avını yakalar.
Bu kadar hızlı olmalarını; vücut yapılarına, arka bacaklarına ve en önemlisi de kaslı kuyruklarına borçludurlar. Avını güçlü çenesinin arasına alıp suya çekerek boğarlar.
Kendilerinden büyük avlarını, çeneleriyle 200 kg kadar bir kuvvet uygulayarak ve avını ağzıyla kavrayıp kendi çevresinde birkaç kez dönerek parçalarlar. Timsahların bu yöntemle avlanmalarına ölüm dönüşü adı verilir.
Çenelerini sağa ve sola hareket ettiremedikleri için besinleri çiğnemeden büyük parçalar şeklinde yutarlar. Sindirimlerini kolaylaştırmak için çakıl ve taş yutarlar.
Daha sonra dişlerinin arasındaki atıkları dışarı atarlar. Bu atıkları çıkaramadıklarında ağızlarını açık bırakırlar. Böylece bazı kuş türleri ağızlarına konarak atıkları yerler. Bu olaya Protokooperasyon adı verilir.
Taze etin sindirimi zordur, bu yüzden bazı timsah türleri avlarını gömüp çürümesini beklerler.
Timsahların gözü üç perdelidir. Suya daldıklarında kulak ve burun delikleri bir kapakla örtülür. Ağzının gerisinde bulunan bir kıvrımı damağına yapıştırarak yemek ve soluk borusunu birbirinden ayıra bildikleri için suyun altında bile besinleri ısırıp yiyebilirler.
Timsahların dişleri konik şekildedir ve aşındıkça yenisi çıkar.
Timsah Gözyaşı Nereden Gelir?
Timsah gözyaşı deyimi neden çıkmıştır: Yapılan araştırmalara göre, timsah avını yerken sinir ipliklerinin yenilenmesi durur ve hareket kaybı gerçekleşir. Bu nedenle tükürük bezine giden sinir hücreleri gözyaşı bezine gider.
Sonuç olarak, timsahın gözünden salya akar. Bu görüntü dışarıdan bakıldığında gözyaşı olarak görünür. İnsanlar bu olayı görünce timsahlar avını yerken ağlıyor diye hikaye çıkarmışlardır.
Kimi insanlar bu olayı, “timsah yavrusunu yerken ağladı” olarak hikayelendirirken kimisi “timsah açlıktan insan yerken ağladı” olarak hikayelendirmiştir. Bu gözyaşları insana sahte geldiğinden dolayı insanlar ‘Timsah gözyaşı dökmek’ deyimini çıkarmışlardır.
Merhaba hocam ben r10 ebilge. Oradaki hesabımı tatil moduna aldım.
Siteniz zaman zaman inceliyorum. Bir eksiklik dikkatimi çekti yazayım dedim.
Yazı başlığı olarak: Timsahlar (Hakkında Bilgi, Özellikleri, Türleri) bunu girmişsiniz fakat URL https://www.bilgigo.com/timsahlar/ bu şekilde görünüyor. Buna benzer başka içerikleriniz de var. Arama sonuçlarında bu şekilde çıkmanız çok zor.
Yazı başlığınız URL tamamen çıksın. Buna dikkat edin. Bir de bu Türk arkadaşların yaptığı temalar arama sonuçlarında istenilen sonucu pek vermiyor. Sitenizden istediğiniz performansı alamıyorsanız bunu da dikkate alın.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Selam hocam, öncelikle yorumun için ve öneriniz için teşekkür ederim. Url timsahlar olarak bilerek girdim diyebilirim. Birazda kısa url tercihine gidiyorum. Evet ana anahtar kelime olduğu için sıralama kısa zamanda zor ama uzun vadede yerimi alacağıma inanıyorum, o yüzden içeriği çok iyi hazırladık. Daha önce dediğiniz gibi timsahlar-hakkinda-bilgi tarzında uzun kuyruklu url denemelerim oldu ilk sayfaları aldım ama amacım tüm anahtar kelimelerde ilk sayfa almak. bu konuda da bir nevi deneme yaptım sonuçları size aktaracağım ileride. Ayrıca konularımda birkaç denemeler daha yapıyorum iyi sonuçlar alıyorum gibi, biraz zaman lazım tabi takip için.
Ek olarak türk temaları bende sevmiyorum lakin şuan kullandığım tema sürekli güncellenen ve geliştirilen bir tema seo olarak da çok iyi durumda diyebilirim hocam.
Spot on with this write-up, I really believe this site needs a lot more attention.
I’ll probably be back again to read through more, thanks for the
information!