Truva Atı Nedir?
Öncelikle, truva önemli bir turistik kenttir. Truva savaşı ise batı ile doğu bölgeleri arasındaki ilk büyük savaş olarak bilinmektedir. Truva atı tahtadan yapılmış bir savaş sembolüdür.
Truva atı, zekasıyla tanınan komutan Odysseus‘un Truva surlarını aşmak için ve şehre gizlice girmek için tarafından inşa edilmiş tahtadan at maketidir.
Truva heykeli, Tanrıça Athena’ya adanmıştır. Aynı zamanda kutsal sayılmıştır. Truva, şehrin düşmesinde en önemli etken olarak görülmüştür.
Truva atının özellikleri arasında bilinenler, tarih boyunca 9 kere savaşlar ve afetler nedeniyle yıkılmış, sonra tekrardan inşa edilmiştir. Truva heykeli 9 katmandan oluşmaktadır. İlk hali bugünkü halinden oldukça küçüktür.
Truva atının bir yangın ile yok olduğu bilinmektedir. İlk tabakada Truva 1, M.ö. 3000-2500 yıllarını kapsar. Sonraki tabakalar ise tarih içerisinde geçirmiş olduğu felaketlerden sonra tamir edilerek yapılmıştır.
Truva Atı Neden Yapılmıştır?
Efsaneye göre, Truva’nın prensi Paris, Sparta’nın kralının karısı olan Helen’e aşık olur ve onu kaçırır. Helen efsanede güzeller güzeli olarak bilinmektedir. Yaşanılan bu aşkın üstüne iki taraf birbirine düşman olur.
Bunun ardından Aka ordusu kendileri için tahtadan devasa büyüklükte bir Truva heykelini yaptırmaya karar verir ve içine komutanları Odysseus olan Yunan askerleri yerleştirir.
İçi dolu asker olan tahta at heykeli, tuzak olarak kullanılmıştır.
Truva Atı Nerede
Truva atı tarihimizde önemli destanlara konu olmuştur. Troya antik kenti, Truva Savaşı’nın geçtiği yerdir.
Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi’ne doğru 6 km içinde, Hisarlık bölgesinde bulunan höyük tipinde bir yerdir.
Peki, Truva Atı hangi ilimizdedir;
Truva şuanda da Çanakkale ilinin merkezinde bulunmaktadır.
Eğer merkezde konaklıyorsanız 5dk yürüyüş mesafesi ile kolayca ulaşabilirsiniz. Truva Antik Kenti’ne başka şehirden gitmeyi planlıyorsanız, merkezden araçlar ile kısa sürede gidebilirsiniz.
Truva Atının Hikayesi
Truva Atı hikayesi merak edenler arasında eminim ki sizlerde bulunuyorsunuz. Elimizden geldiğince detaylı bilgiler halinde sizlere açıklamak istiyoruz.
Ege de bulunan Truva şehri kralı Priamos’un oğlu Paris, Sparta Kralı Menelaos’un eşi Helen’i kaçırmıştır.
Bunu duyan Menelaos ordusunu toplayarak Truva’ya yola çıkmıştır. Truva da bir savaş çıkacağını anlayarak kendisini savunabilmek için hazırlıklar yapmaya başlamıştır. O günden itibaren savaş başlamış ve uzun yıllar devam etmiştir.
Odysseus yaklaşık 10 yıl sürmüş olan savaşın ardından askerlerin oldukça yorgun ve bitkin olmalarından dolayı tahtadan at yapmak istemiştir.
Odysseus tarafından Truva surlarını geçmek ve kente gizlice girebilmek için yapılan at maketine Truva atı denmektedir.
Truva heykeli yapıldıktan sonra Odysseus ile bazı komutanlar maketin içerisine gizlenmiştir. Akalı bir asker ise atın yanında bırakılmıştır. Truvalılar akalıların geri çekildiğini düşünerek atın yanına gelmişler.
Bu sırada Sinon adında Akalı bir asker ortaya çıkmış ve Yunanlılardan nefret ettiğini, Akalıların ise kendisini kurban olarak seçtiğini ve bu olay sonucunda kaçarak onlardan kurtulduğunu söylemiştir. Akalı askerin söylediklerine inanan Truva halkı heykeli içeri almışlardır.
Gece barış kutlamaları yapılmış ve alkol etkisi ile Truvalılar sızmıştır. Böylece atın içine gizlenmiş olan Akalı askerler Truvalıları avlamıştır. Akalı ordusu da Truva surlarına yaklaşarak, şehri yıkmışlardır.