Tüberküloz hastalığı halk arasında verem olarak bilinir ve bu hastalığın nedenleri arasında mycobacterium tuberculosis mikrobu gösterilir.
Verem Nedir?
Bulaşıcı hastalıklar arasında en yaygın olarak görüleni olan verem; hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ve konuşması sırasında açığa çıkan mikrobun havaya karışması ve aynı ortamda bulunan sağlıklı kişilerin solunum yoluyla akciğere ulaşmasıyla görülür.
Verem tedavisi başlayan hastalarda yaklaşık olarak 3 hafta içinde bulaşıcılık yok olur. Bu mikrop iyi havalandırılmayan ve güneş görmeyen ortamlarda çok uzun süre yaşama özelliğine sahiptir.
Bu mikrobu kapmış olan bazı kişilerde hastalık görülmez. Akciğerde yıllarca uyur pozisyonda kalan mikroplar, vücut direncinin düştüğü ve bağışıklığın azaldığı dönemlerde gün yüzüne çıkar.
Hastalığa yakalanma riski mikropla tanışıldıktan sonraki ilk 2 yıl çok yüksektir. Mikrobun akciğere ulaştığı kişilerde de hastalık görülme riski seviyelerindedir.
Verem Hava Yolu İle Bulaşan Bir Hastalıktır
Elde edilen bilimsel çalışmalar ve istatistikler Tüberküloz hastası biriyle aynı ortamda bulunan kişilerin riskinin, grip olmuş bir kişiyle aynı ortamda olan kişilerden daha düşük olduğunu net bir şekilde ortaya koyar.
Buna rağmen özellikle; çocukların, yaşlıların, kanser gibi vücut direncini düşüren bir başka hastalığa yakalananların ve ilaç kullananların kendine ekstra dikkat etmesi gerekir.
Özellikle bir hastayla aynı evde yaşayanların veremden korunma yolları nelerdir konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması zorunludur.
Günümüzde uygulanan etkili aşı programı hastalığın görülme riskinin alt seviyelere inmesini sağlamıştır.
Hastalığı taşıyan kişilerle aynı ortamda kalmak zorunda kalan kişiler gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra hekimin uygun bulması halinde koruyucu ilaçlar kullanabilirler. Geçmiş dönemde bu hastalığı yaşamış birinin tekrar risk altında olduğu da bilinmelidir.
– Düzenli yaşam,
– Sigara ve alkol kullanılmaması,
– Yeterli beslenmek ve
– Temizliğe önem göstermek veremden korunma yolları arasında sayılabilir.
Verem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalık sinsidir ve yavaş ilerler. Verem belirtileri arasında; aylardır devam eden halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı, öksürük ve balgam çıkarma sayılabilir. Zaman içinde balgamdan kan gelme durumu da görülebilir.
Hastalığa neden olan mikrobun akciğer dışında farklı bölgelere tutunması halinde bu organla ilgili şikayetler de ortaya çıkabilir.
Tedavisi mümkün ve korunabilir olan verem neden olur sorusu tıp biliminin halen cevap aradığı konular arasında yer alır. Halkın bu hastalık hakkında bilinçlenmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası okullarda “Verem Haftası” etkinlikleri kapsamında geçirilir.
Ülkemizde bu hastalığın görülme hızı %76 ve kesin tedavisi %95 civarındadır.
Verem Tedavisi
Tüberküloz tedavisi; yoğun bir ilaç kullanımıyla desteklenir. Bu dönem içinde beslenmeye özen gösterilmeli, bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı, uyku düzenine dikkat edilmeli ve dinlemeye özen gösterilmelidir. Uzun süreli olan bu hastalığın kontrolleri doktor gözetimi altında yapılmalıdır.
Mikrobun birden fazla ilaca karşı direnç gösterebilmesi nedeniyle erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Teşhis konan kişilerde tedavinin hızlı bir şekilde başlamasıyla birlikte iyileşme süresi kısalır ve bulaşıcılık riski azalır.