Yüz felci, genelde kış aylarında daha çok rastlanan ve her bin kişiden ikisinde görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kış zamanlarında özellikle kar yağışının yoğun olduğu aylarda havanın bir anda soğuması vücudumuzu olumsuz yönde etkileyebilir.
Genellikle sabah rüzgarının etkili olduğu saatlerde, yüzümüzü korumadan dışarıya çıktığımız zamanlar, yüz felci geçime ihtimalimiz oldukça artmaktadır.
Yüz Felci nedenleri ve belirtileri gibi aklımızdaki soruları çözüme kavuşturmak açısından bu yazımızı dikkatlice okuyunuz.
Yüz Felci Nedir?
Sinir hasarları sonucu yüzün hareket ettirilememesi durumudur. Bu durum sonucunda yüz kaslarında değişiklikler meydana gelebilir.
Bu değişiklikler yüz kaslarının zayıflamasına veya sarkmasına neden olur. Felç aniden veya belli aşamalarla gerçekleşebilir.
Yüz felci; merkezi (santral) ve çevresel yüz felci olmak üzere ikiye ayrılır. Beyindeki belli bir hasardan dolayı meydana gelen merkezi yüz felcidir. Merkezi yüz felcinde vücudun belli yerlerinde tutmama, inme vb. durumlarda görülebilir.
Çevresel yüz felci ise sinir beyin sapından çıktıktan sonra başına gelen olay tarafından oluşur. Vücudun herhangi bir yerinde olgu yaratmaz sadece yüzün o tarafını etkiler.
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Yüz felcinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu yüz felcinin en önemli belirtileri aşağıda yer almaktadır;
- Genelde hastalarda yüzünün bir tarafının diğer tarafından farklı olması,
- Yüzünü hareket ettirememesi,
- Ağzının bir tarafa kayması,
- Gözyaşı akmasına hakim olamama,
- Gözyaşının kontrolsüz olarak akması,
- Gözün aşırı yaşlanması veya gözün aşırı kuruması,
- Ağızda tat değişikliği,
- Kulak ve baş ağrısı,
- Konuşmada zorluk yaşanması,
- Yemek yemede zorluk yaşanması,
- Salya akması,
- Duygularını ifade etmede zorluk yaşama,
Hafif belirtilerinin yanı sıra oldukça ciddi belirtileri de vardır. Bunlar ise;
- Gözü tamamen kapatamama,
- Ağzın kenarını hareket ettirememe,
- Alın çizgilerinde silinme,
Bu tarz ciddi yüz felcinin belirtileri bulunmaktadır. Bu tam felç durumudur. Daha büyük sorunlara yol açmadan, hastanın acilen doktora görünmesinde fayda var.
Nasıl Tanı Konulur?
Yüz felcinde tanı koymada en önemli olan muayene etmektir. Hastanın yüzüne bakılır. Mimikleri kontrol edilir ve belli hareketleri yapması istenir.
Gözlerini açıp kapama, burnunu çekme, boynunu germe vb. bu hareketler sayesinde hastanın felç geçirip geçirmediği, eğer geçirdiyse hangi tarafının etkilendiğini öğrenebiliriz.
Hasta uyandığı zaman yüzünün bir tarafında farklılık ve aynaya baktığı zaman hareketlenmesinde azalma gibi ve ayrıca yukarıdaki belli başlı sorunlar ile karşılaşıyorsa önlem alması gerekmektedir.
Yüz Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hasta yüz felcini geçirdiği zaman yüzünde his kaybı, kayma, tükürüğünü ayarlayamama, gözyaşının artması veya kuruması gibi olayları yaşamasının muhtemel olduğunu söylemiştik. İyileşmesi sinir hasarının durumuna göre değişir.
Eğer sinirler az etkilenmişse iyileşme süreci daha hızlı olur, sinirler ciddi derecede etkilenmişse iyileşme süreci uzar. İlk 24-48 saat içinde hastanın tedavisinin başlaması önemlidir. Öncelikle uygulanan tedavi kortizon tedavisidir.
Yüz felci geçirenlerin %80 i 7-10 günde, geriye kalan ise 3-4 haftada iyileşir. Diğer kalanlar 3 hafta geçse bile hareketlerinde zorluk yaşayabilir. Eğer yüz sinirlerinde tam bir hareket zorluğu varsa ve hiç düzelme olmazsa nörofizyolojik testler yapılır.
Öncelikle EMG denilen elektromiyografi testi yapılır. Test sonucuna göre tedavi uygulanır.
Yüz felci tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem de Refleks Terapi yöntemidir. Bu yöntem yüzdeki kan dolaşımını arttırır ve sinir noktalarını uyarır.
Bu yöntem tamamen elle yapılır ve hiçbir riskin yoktur. Kaslara tek tek müdahale edilerek kasların kasılması için uyarı verilir. İleri seviye de felçlerde botoks ve cerrahi uygulamalardan yararlanılabilir.
Hafif travmalar da yüz felcinin birkaç gün gibi kısa süre içinde geçmektedir. Ağır travmalar da ise hastaların iyileşme süresi birkaç aya kadar uzayabilmektedir.
Yüz felci, 15 gün ile 18 ay arası değişkenlik göstermektedir. Yüz kaslarına yapılan masaj ve egzersizler, tedavi süresini oldukça azaltmaktadır.
Yüz felci öncelikle vücudun herhangi başka bir bölümünü etkilemez ve başkasına bulaştırma gibi söz konusu değildir.
Hafif vakalarda yüz felci birkaç gün gibi kısa süre içinde geçmektedir. Ağır vakalarda hastaların iyileşme süresi birkaç aya kadar uzayabilmektedir.
Felç belirtileri yaşayan kişinin vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurması gerekmektedir.