Eski Dünya’nın yedi harikasından biri olan zeus heykeli herkes tarafından merak edilen ve heykel mimarisinin başyapıtlarından biri sayılan bir heykeldir.
Birçok insan tarafından ilgi gören heykel zamanla yer değiştirmiş ve İstanbul’a taşınmıştır. Zeus heykeli nedir diye merak eden birçok sanatsever insan bulunuyor.
Zeus Heykeli Nedir?
Zeus heykeli Yunan tanrısı Zeus için yapılan bir heykeldir. Tanrı Zeus’un gücünü yansıtması açısından son derece görkemli bir şekilde inşa edilen Zeus heykeli kaç yaşında diye merak ediyorsanız heykelin yapılış tarihi tam olarak M.Ö 450 yılıdır. Bu tarihten sonra ise heykel bazı talihsizliklerle karşılaştı ve yeri taşındı.
Zeus Heykeli Nerede?
M.Ö 450 yılında Yunanistan (Olimpos)’da yapılmıştır. Daha sonra heykel yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul’a taşınmıştır. Sonrasında İstanbul’da çıkan yangın nedeniyle bu büyük şaheserin yalnızca ufak parçaları kalmıştır.
Bu parçalar da Fransa’ya götürülmüştür. Bu parçalarda Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
Zeus Heykeli Özellikleri
Dünyanın 7 harikası olarak bilinen bir heykeldir. Yunan tanrısı Zeus adına dikilen heykel yapıldığı esnada başında zeytin dallarından yapılma bir taç bulunuyordu.
Elinde bir asa ve asa üzerine konmuş bir kartal ile oturarak tahtında oturur şekilde tasvir edilmişti. Zeus heykelinin özellikleri bakımından son derece özel olan bir heykeldir. 12 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde son derece muazzam bir görüntüye sahip denilebilir.
Heykelin sağ elinde Nike heykeli bulunuyordu. Ahşaptan yapılan heykel altın ve fildişi ile kaplanmıştı.
Zeus heykelinin yüzü fildişinden yapılmıştı. Ancak mimar saçını, sakalını elbisesini ve sandaletlerini altın tabaka ile süslemişti. Bu heykelin Yunan tarihçesine göre bilgelik ve güç gibi anlamları bulunmaktadır.
Zeusun oturduğu tahtın bacakları da çeşitli zafer ve güç figürleri ile süslenmiş ve zengin bir işçilik yapılmıştır. 4 katlı bir bina büyüklüğünde olan heykelin tapınağa çok zor bir şekilde sığdırıldığı düşünülüyor.
Zeus Heykeli Tarihçesi
Milattan Önce 776 yıllarında ilk Olimpiyat oyunları oynanmaya başladı. Bu olimpiyatlar sırasında Tanrı Zeus’un yanlarında olmasını isteyen halk onu onurlandırmak için Olimpos’ta büyük bir tapınak inşa etti.
Olimpiyat oyunları genişledikçe ve Yunanistan büyüdükçe tapınak daha küçük kalmaya başladı. Halk tapınağın daha görkemli görünmesi için tapınağın içerisine tanrı kralın bir heykelinin yapılmasını istedi.
Böylece büyük Zeus Heykelinin yapımına başlandı. 12 metre yükseklik ve 7 metre ene sahip olan heykel oldukça görkemli ve insanlarda saygı uyandıran bir görünüm kazandı.
Ancak heykelin tarihçesi incelendiğinde M.Ö 391 yılında Roma İmparatoru olan kral tarafından olimpiyat oyunları dinsizlik olarak yorumlandığını ve oyunların kaldırıldığını görebilirsiniz.
Bir başka makelemiz olan keops piramidi hakkında bilgi sahibi olmak için konumuza göz atabilirsiniz.
Bu olay üzerine Zeus tapınağı da kapatıldı. Zamanla yıpranan tapınağın içerisindeki heykel zengin olan Olimposlular tarafından bugünkü İstanbul’a getirdiler.
Ancak burada da çıkan yangında büyük bir kısmı yok olan heykel son olarak Paris’te bulunan Louvre Müzesi’ne nakledildi.