Dinamometre, yay gibi esneklik özelliği olan metal veya çeliklerden yapılır. Bir ölçme aleti olan dinamometreler ne ölçer? Dinamometre yapımı nasıldır? Gelin hep birlikte bu ve daha birçok sorumuza yanıt bulalım.
Dinamometre Nedir?
İç içe geçmiş iki adet silindir,kanca ve yaydan oluşan dinamometre, bir ölçüm aletidir. “Dinamometre neyi ölçer? “diye soruyorsanız, dinamometre diğer adı olan kuvvetölçer kelimesinden de anlaşıldığı üzere, kuvveti ölçmeye yarar.
Dinamometrenin ölçü birimi, Newton’dur, ‘N ‘harfi ile ifade edilir. Bir diğer şekilde Dinamometrenin tanımı; döner makinelerin çıkış kuvvetini ölçmeye yarayan alettir. DYNO nedir, merak ediyorsanız; Dinamometre kısaltılışı DYNO olarak tanımlanır.
Dinamometrenin özelliği nedir, sorusunun cevabını şöyle açıklayalım: Dinamometrenin yapılışında esnek bir yay bulunur. Bu yay iç içe geçirilmiş silindirlerin içinde bulunur.
Bu silindirin üzerinde ölçeklerin bulunduğu gösterge vardır. Uygulanan kuvvetle doğru orantılı olarak yay gerilir ve böylece uygulanan kuvvetin değeri göstergenin üzerinden okunur. Böylece cismin kuvveti ölçülmüş olur.
Dinamometrelerin üzerinde maksimum kuvvet birimi yazar. Eğer bu kuvvet birimden daha yüksek bir kuvvet uygulanacak olursa aletimiz kırılır ya da esnekliğini kaybedebilir.
Dinamometreler nerelerde kullanılır diye soruyorsanız, en çok elektrik motorunun veya otomobillerin motorunun beygir güçlerini ölçmede kullanılır.
Dinamometrenin Yapımı
Dinamometrenin kuvvetölçme birimi olduğunu hep birlikte öğrendik. Bu aleti dışarıdan almak yerine, kendimiz de yapabiliriz. Yapımı oldukça kolaydır. Peki basit bir dyno (kuvvetölçer) nasıl yapılır, dinamometrenin yapımı nasıldır?
En basit kuvvet ölçer, yaylı el kantarıdır. Bu el kantarları kullanıldıkça esnediği için zamanla hatalı sonuçlar verebilir. Şimdi sizlere ataç ile dinamometre yapımı nasıldır, anlatalım.
Dinamometre için gerekli malzemeler;
- Şırınga
- Lastik
- 3 adet ataç
- İnce bakır tel
- düşünce
Şimdi dinamometremizin yapılışını adım adım inceleyelim:
1.Adım; Lastik şırıngadan çıkmaması için ucuna ataç takalım.
2.Adım; Bakır bir tel yardımı ile lastiği şırıngadan geçirelim.
3.Adım; Lastiği çekerek iğnenin elimize batmasını önlemek için kılıfiyla birlikte lastiği sıkıştırıp takalım.
4.Adım; Şırıngamızın ucunda bulunan iğneyi pense yardımı ile bir miktar kestikten sonra kanca şekli vererek bükelim. Şırınganın arka tarafına bir delik açalım ve buraya bir çengel takalım.
İğnenin ucu da pense yardımıyla kıvırdıktan sonra dinamometremiz hazır hale gelir.