Gürgen Ağacı Özellikleri Nelerdir? Nerede Yetişir?
  1. Anasayfa
  2. Bitkiler

Gürgen Ağacı Özellikleri Nelerdir? Nerede Yetişir?

Kayın Ağacının diğer adı olarak bilinmekte ve sağlam mobilyaların hammaddesinde kullanılan ağaç türü.

2

Gürgen ağacı, huşgiller familyasından Carpinus cinsini oluşturan girintili grimsi kabuklu gövdelere sahip ağaççıklara verilen addır.

Soğuğa karşı oldukça dayanıklı türü olan Carpinus betulus, Türkiye, Ukrayna ve özellikle Avrupa’da yaygın olarak görülmektedir.

Yumurta biçimindeki yapraklarının kenarları girintili çıkıntılı yani dişlidir. 1 cm uzunluğunda, sivri uçlu ve sert kabuklu meyveleri  bulunmaktadır.

Gürgen ağacı kullanım alanları arasında kerestesinin kalitelisinden dolayı, mobilya sektörü başta olmak üzere sağlam ahşap kullanılması gereken her alanda kullanılır.

Mobilya sektöründe ve ahşap ihtiyacı olan sektörlerde tercih edilen ağaçların başlarında; gürgen ağacı, huş ağacı ve palamut ağacı gelmektedir.

Gürgen ağacı, Huşgiller familyasının üyesidir. Huşgiller; gürgen, huş, kızılağaç gibi sert ve sağlam orman ağaçlarını içeren bitki ailesidir.

Meşe ağacı ve kestane gibi kerestelik ihtiyacını giderecek ağaçlar fayda bakımından gürgen ile benzerlik göstermektedir.

gürgen ağacı fidanı - gürgen ağacı tohumu

Gürgen, Türkiye’de oldukça sık görülür. Karadeniz’de gürgen ormanları bulunmaktadır. Gürgen genellikle; Trakya, Marmara Bölgesi, Ege, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde dağılım göstermektedir.

Gürgen Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Gürgen ağacı;  gri tonunda, girintili, oluklu gövdeye sahiptir. Bazı türlerinin boyu 20 metreye kadar ulaşabilir ancak; genellikle 7-8 metre boya ulaşırlar.

Kış aylarında yaprakları dökülmekle birlikte İlkbaharda yapraklanır ve sonbaharda fındıksı meyveleri yetişir.

 

Çiçek açma dönemi, ilkbaharda yapraklanma ile birlikte olur. Meyveleri ise sonbaharda yetişir. Gürgen ağaçlarının ışık isteği azdır. Gölgeden hoşlanan bir ağaç türüdür.

Gürgen ağacı 150 yıl yaşar. İlk başta gelișimi yavaştır. Bu gelişim 5 yaşından sonra hızlanmaya başlar ve 50 yaşına kadar devam eder  ayrıca; odunu çok serttir.

gürgen ağacı özellikleri

Gürgen Ağacı Nerede Yetişir?

Gürgen yetiştirilmesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri fidanların dikilmesi yöntemidir. Dikilecek fidanın zarar görmemiş olması gerekmektedir. Daha sonra istenilen yere fidan dikilir.

Yetişmesi için verimli, kuvvetli ve sulak topraklı ortamda olması gerekmektedir ancak; kurak araziler bile bazen yeterli olabilmektedir. İlk zamanlar suya ihtiyacı daha fazladır.

Humuslu ve mineral bakımından zengin toprak tercih edilmelidir.

Gürgen Ağacının Türleri Nelerdir?

Türkiye’de adi gürgen ve doğu gürgeni olmak üzere 2 tür bulunmaktadır. Dünyada ise Asya, Avrupa ve Amerika’da yetişen 25’in üzerinde gürgen türü bulunur.

Başlıca Gürgen çeşitleri şunlardır;

Adi Gürgen

Toprak şartlarının elverişliliğine bağlı olarak boyu 20-25 metreye kadar ulaşabilen bir gürgen çeşididir. Kayın ağaçları ve meşe ağaçları ile kombinasyonla büyüyebilir. Kökleri yatay olarak genişleyen bu tür,  yumuşak ve nemli toprakları tercih eder. Yakacak olarak kullanılabildiği gibi sert olan kısımları inşaat çalışmalarında kullanılır. Türkiye’de Marmara ve Karadeniz Bölgesi’ndeki ormanlarda görülmektedir. Asya, Avrupa ve Kafkasya’da da yetişmektedir.

Doğu Gürgeni

Boyları 5-10 metreye kadar ulaşabilen bir gürgen çeşididir. Kuru, sıcak ve alçak yerlerde görülebilmektedir. Kuzey İran ve Güneydoğu Avrupa’da yetişmektedir. Bu tür halk arasında “akgürgen” olarak da bilinir.

  • Amerika Gürgeni
  • Sawa Gürgeni
  • Kore Gürgeni
  • Farges Gürgeni
  • Japon Gürgeni
  • Konu Hakkında Bilgilendirici Video
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 15 Mart 2024

    Merhaba siteye arada içerik ekle güncel kalsın. Umarım herşey yolunda gidiyordur. Sağlıcakla kal.

    • 14 Nisan 2024

      Teşekkürler dostum. Çok şükür her şey yolunda, biraz ara verdim site işlerine malum google durumunu az çok biliyorsun. Gezi sektöründen bir iki domain aldım. Gezi rehberi projesi yapma gibi bir hayalim var bakalım. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir