İnsanlar havale ve EFT yöntemlerini çok sık kullanır. İnsanlar çeşitli yollarla bir hesaptan başka bir hesaba veya başka bir kişiye para transferi yapabiliyor.
Bu para transferi işleminde farklı yolları kullanılabiliyor ancak ön plana çıkan para transfer yöntemleri havale ile EFT’dir.
Bu iki sistem pek çok kişi tarafından aynı işlem gibi lanse edilse de bu iki işlem aynı şey değildir ve arada çok büyük farklar bulunmaktadır.
Havale ve EFT Nasıl Yapılır?
EFT ve havale sistemleri, para transfer işlemlerindeki en güvenilir yollardır. Peki, havale ve EFT nasıl yapılır?
EFT yapmak için hesap sahibinin adı ve soyadı, banka adı ve şube kodu ile birlikte hesap numarası bilinmesi gerekir.
IBAN numarası üzerinden yapılacak EFT işleminde ise hesap sahibinin adı ve soyadı ile birlikte IBAN numarası da bilinmesi gerekir.
EFT işlemi internet bankacılığı aracılığı ile yapılıyorsa ilk olarak para yatırma seçilir. Daha sonra EFT seçeneğine gelinir ve tanımsız hesaba seçeneği seçilerek alıcının ad ve soyadı, alıcı hesap numarası veya IBAN numarası sisteme yazılır. Daha sonra gönderilmek istenen tutar da yazılır ve devam tuşuna basılır.
Ardından sonraki sayfada gelen onayla butonuna basılarak EFT işlemi gerçekleşmiş olur.
Havale işleminde ise hesap sahibinin adı ve soyadı, banka şube kodu ile hesap numarası bilinmesi gerekir.
ATM üzerinden havale yöntemini açıklamak gerekirse kişi sisteme kendi TC kimlik numarasını ve cep telefonu numarasını girer.
Daha sonra paranın gideceği hesap numarası sisteme girilir. Ardından gönderilecek para tutarı sisteme girilir ve işlemler onaylanır.
Bu esnada kişinin cep telefonuna sistem otomatik olarak şifre gönderir. Gelen şifre sisteme girildiğinde havale işlemi gerçekleşmiş olur.
Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır?
Para transferi işlemlerinde en çok kullanılan bir başka yol da havale yöntemidir. Peki, havale nedir?
Havale aynı bankalar arasında yapılan para transfer işlemine havale denir. Yani havale işleminde bir bankadaki farklı hesaptaki paranın aynı bankadaki farklı bir hesaba transfer işlemidir.
Havale işlemi banka şubelerinden, ATM’lerden, internet bankacılığından veya telefon bankacılığı üzerinden yapılabilir.
EFT Nedir? Nasıl Yapılır?
İnsanların para transfer işlemlerinde en çok kullandığı yöntemlerden bir tanesi EFT yöntemidir. Peki, EFT nedir? EFT işlemi nasıl yapılır?
EFT işlemi açılımı ile birlikte elektronik fon transfer işlemi demektir. Bu işlemde bir hesaptaki Türk lirası başka bir hesaba transfer edilmesi işlemine EFT denilmektedir.
Yani bir bankadan başka bir bankaya para transfer işleminde EFT yöntemi kullanılır. EFT işlemi bankalardan, ATM’lerden ve telefon bankacılığı aracıyla yapılabilir.
Havale İle EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?
Birçok kişi EFT ile havalenin aynı işlem olduğunu düşünür. Ancak iki sistem birbirinden farklıdır ve aralarında büyük farklar bulunur. Peki, EFT ile havale aralarındaki farklar nelerdir?
EFT işleminde farklı bankalar arasındaki para transfer işlemleri gerçekleşirken, havale yönteminde aynı bankalar arasında para transfer işlemi yapılır.
Havale işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilirken EFT işlemleri sadece bankaların mesai saatleri içinde yapılabilir.
Havale hafta sonraları ve tatillerde yapılabilirken EFT sadece iş günlerinde mesai saatleri içinde yapılabilir.
Havale ücretleri daha düşük, EFT ücretleri daha yüksektir. Bu iki sistem arasındaki farklar bunlardır.