Osmanlı İmparatorluğunun Yükselme Dönemi padişahları arasında yer alan Kanuni Sultan Süleyman, 1.Süleyman ve Osmanlı Devleti’nin 10. padişahı olarak bilinir.
Kanuni Sultan Süleyman Kimdir?
İslam dünyasının 89. halifesi olan Sultan Süleyman, babası devraldığı Osmanlı imparatorluğu sınırlarını genişletmiş, eğitimde, sağlıkta, mimaride, bilimde ve sanatta devletin büyük yol kat etmesini sağlamıştır.
Sultan Süleyman doğu medeniyetleri tarafından kendisine verilen Kanuni isminin yanı sıra Batı dünyası onu Muhteşem Süleyman adıyla tanımaktadır.
Osmanlı Padişahı olarak görev yaptığı 46 sene boyunca yaklaşık 10 senesini at üstünde geçiren Sultan Süleyman, en fazla sefere çıkan Osmanlı padişahı olarak bilinir.
Bu sebeple Kanuni Sultan Süleyman Dönemi, Türk egemenliğinin zirveye ulaştığı bir dönem olmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman Hayatı
Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. Babası 9. Osmanlı Padişahı Sultan Selim Han, annesi ise Hafıza Hatun’dur. Sultan Süleyman Han, oval yüzlü, ela gözlü, parlak alınlı, uzun boyluydu ve gür sakallara sahipti.
Babası Sultan Selim Han, Süleyman’ı küçüklüğünden itibaren çok özenli ve titiz bir şekilde eğitmeye başladı. Benzeri hiçbir yerde görülmemiş bir ahlaka ve tahsile sahipti.
İlk eğitimini annesi Hafıza Hatun ve babaannesi Gülbahar Hatun verdi. Yedi yaşına geldiğinde eğitim için Başkent İstanbul’a, dedesi 8. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Bayezit’in sarayına gönderildi.
Sultan Süleyman, bu sarayda Karaoğlu Hayreddin Hızır Paşadan tarih, matematik, fen, geometri ve din dersleri alırken aynı zamanda savaş taktikleri konusunda da eğitim alıyordu.
15 yaşına gelene kadar babasının yanında büyüyen Sultan Süleyman, örf ve adetler gereği sancak istemesinin üzerine, ilk olarak Kara hisar vilayetine sonra da Bolu vilayetine, kısa bir zaman geçtikten sonra ise Kefe Sancağına atandı.
1512 senesinde babası Yavuz Sultan Selim’in tahta geçmesinden hemen sonra Başkent İstanbul’a davet edilen Sultan Süleyman, babasının taht mücadelesi esnasında İstanbul’u terk etmeyerek babasının makamına sahip çıktı.
Aynı zamanda Saruhan sancak beyi olarak görevini yerine getirdi. Sultan Selim Han’ın vefatı üzerine, 30 Eylül 1520 tarihinde 25 yaşında Osmanlı tahtını devraldı.
Sultan Süleyman erkek kardeşi olmadığından dolayı tahta geçişi kan dökmeden ve çatışmasız oldu. Çok bilgili ve kendinden emin bir hükümdar olan Sultan Süleyman, çalışkan ve irade sahibiydi. Yapacağı işleri aceleye getirmez, gayet dikkatli düşünür ve verdiği talimatlardan asla geri adım atmazdı.
Kanuni Sultan Süleyman Ölümü
Asıl merak edilen bir başka konu Kanuni Sultan Süleyman kaç yıl yaşamış sorusuna verilen cevapta gizlidir. 1. Süleyman Zigetvar Kalesine yapılan kuşatmayı yönetirken, 7 Eylül 1566 senesinde 71 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Kanuni Sultan Süleyman mezarı ise, Mimar Sinan’ın yaptırdığı Süleymaniye Camisi bahçesinde yer alır.
Osmanlı İmparatorluğu diğer adıyla Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye M.S 1299 ve 1922 tarihleri arasında hüküm sürmüş Türk ve İslam imparatorluğudur.
Osmanlı İmparatorluğu hakimiyet alanını Orta Avrupa, Güney Asya ve Kuzey Afrika’ya kadar genişletti ve 15.- 16. yüzyılda dünyanın en büyük imparatorluğu konumuna geldi.
Osmanlı İmparatorluğunun askeri, ekonomik, bilimsel anlamda dünyaya önder olduğu yıllara yükselme dönemi denir. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi, yükselme dönemi (1453-1579) içerisinde yer alır.
Kanuni Sultan Süleyman babası olan Yavuz Sultan Selim de yükselme dönemi padişahları arasında yer alır.
Kanuni Sultan Süleyman Eşleri Kimlerdir?
Kanuni Sultan Süleyman hayatı boyunca 4 evlilik yaptı. İlk evliliğini Fülahe Hatun ile yapmıştır, Fülahe Hatun 1550 yılında vefat etmiştir. Sultan Süleyman’ın İlk evliliğinden dünyaya gelen Mahmud isminde bir erkek evladı olduğu bilinmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman İkinci evliliğini ise Mahidevran Sultan ile yaptı. Bu evlilik yaklaşık olarak 52 sene devam eden etti. Bu evlilikten 1 çocuk dünyaya geldi. 82 yaşında vefat eden Mahidevran Sultan, yaşamının son yıllarını Bursa’da geçirdi.
Süleyman’ın üçüncü eşi Gülfem Sultandır. Gülfem Sultan ile olan evliliğinden Murat adında bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
Sultan Süleyman Han’ın 4. eşi Hürrem Sultan olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’ın eşleri toplamda 8 çocuk dünyaya getirdi.
Kanuni Sultan Süleyman Katıldığı Savaşlar
Babası Sultan Selim döneminde yarım kalan seferleri bitirmek maksadıyla Belgrad ve Rodos’u şehirlerini fethetmiş. Daha sonrasında Mohaç Muharebesini kazanmıştır.
Sultan Süleyman, Viyana şehrini de fethetmek istemiş fakat 1. Viyana seferi başarısız olmuştur. Bunun akabinde Alman, Eflak, Korfu, Lehistan seferlerini yapmıştır.
Budin ve Estergon kalelerinin alınmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun sınırlarını genişleten Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı-İran savaşlarına ve Nahcivan topraklarına yapılan sefere de katılmıştır.
13 sefere önderlik eden Kanuni Sultan Süleyman, son seferi olan Zigetvar Kalesinde vefat etmiştir. Cenazesi 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman Camii avlusuna defnedilmiştir.
Yükselme Dönemi tahta çıkan Osmanlı Padişahları
1- Fatih Sultan Mehmet Han
2- 2. Bayezid
3- Yavuz Sultan Selim
4. Kanuni Sultan Selim
5- 2.Selim
6- 4. Murat