Su çiçeği enfeksiyonun, bir kişinin yaşam süresi boyunca birden fazla sayıda ortaya çıkması durumu nadirdir. 1990’lı yılların ortasında su çiçeği aşısının çıkmasıyla birlikte, hastalığın görülme oranı oldukça azalmıştır.
Su Çiçeği Nedir?
Su çiçeği hastalığı, tüm vücutta kaşıntı hissi veren kırmızı küçük su toplamış noktalar oluştuğu bir hastalık olması su çiçeği hastalığı nedir sorusunun cevabıdır. Bir virüs bu görüntüye neden olur. Bu hastalık, çocukluk döneminde yaygın olarak görülür.
Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri
Bu hastalığın en yaygın ve en belirgin belirtisi kaşıntılı döküntülerdir. Döküntüler ve diğer belirtiler gelişmeden önce, enfeksiyon 7 ile 21 gün arasında vücuda girmiş olur.
Döküntüler başlamadan 48 saat önce oldukça bulaşıcıdır. Ateş, baş ağrısı ve iştah kaybı gibi döküntü dışındaki belirtiler de su çiçeği hastalığı belirtileri arasındadır.
Bu belirtiler tecrübe edildikten bir ya da iki gün sonra, döküntüler oluşmaya başlar. Döküntüler iyileşmeden önce üç faz geçirir. Birinci fazda, vücudun her yerinde kırmızı ya da pembe şişlikler ortaya çıkar. Sonraki evrede bu şişlikler, su toplayan bölgeler haline gelir.
Sonraki evrede, su toplayan kısımlar kabuk bağlar ve iyileşir. Bütün şişlikler, vücutta aynı zamanda oluşmaz. Tüm evreler sırasında yeni şişlikler oluşmaya devam eder. Özellikle kabuk bağlamadan önce, döküntüler çok kaşıntılı olabilir.
Tüm su toplayan kısımlar kabuk bağlayana kadar, hastalık çok bulaşıcıdır. Kabuklar düştükten sonra tamamen iyileşme 14 gün sürer.
Bu durumda su çiçeği hastalığı neden olur? Varicella-zoster virüsü (VZV) hastalığın enfeksiyonuna neden olur. Çoğunlukla, enfekte olmuş bir kişiyle temas sonucu bulaşır.
Enfekte olmuş kişi de, su toplayan kısımlar ortaya çıkmadan önceki iki günde hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
Tüm su toplayan kısımlar iyileşene kadar hastalık bulaşıcı olmaya devam eder. Virüs; tükürük, öksürük, hapşırma yoluyla ve su toplayan kısımlardaki sıvıyla temas sonucu bulaşır.
Su Çiçeği Hastalığı Tedavisi
Bu tarz bir hastalığın tanısı koyulan çoğu kişi için, virüs vücuttan yok olana kadar, belirtilerin tedavi edilmesi önerilir.
Bu hastalığa yakalanan çocukların ailelerine, hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için çocukları evde tutmaları önerilir. Bu hastalığa yakalanan yetişkinler de evde dinlenmesi hastalığın detavisi için önemlidir.
Doktor, antihistaminik ilaçlar ve topikal merhemler verebilir. Buna ek olarak, hasta bu ilaçları reçete dışı olarak kaşıntı gidermek için kullanabilir. Bunların dışında kaşıntıyı azaltmak için; ılık banyo, kokulu olmayan losyonlar uygulanabilir ve hafif ve yumuşak kumaştan kıyafetler giyilebilir.
Bu durumda su çiçeği hastalığı nasıl geçer? Virüs nedeniyle hasta farklı bir komplikasyon tecrübe ediyorsa, doktor antiviral ilaç verebilir.
Fakat bu antiviral ilaçlar doğrudan bu hastalığı tedavi etmez, sadece viral aktiviteyi azaltarak belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Bu da vücudun bağışıklık sistemine, vücudun daha hızlı iyileşmesi için olanak tanır.