Nasır Nedir? Nasır Nasıl Oluşur, Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Nasır Nedir? Nasır Nasıl Oluşur, Tedavisi

0

Nasır cildin koruyucu katmanı olan derinin aşınmalara bağlı olarak kalınlaşması sonucu olan sertleşmiş bölgelerdir.

Bazı nasır türleri irin gibi sıvı maddeler de ihtiva edebilmekle birlikte genellikle orantısız şekilde sertleşen deri olarak görülür.

Derinin sertleşmesi, cildin zarar görmeye yani aşınmaya verdiği bir tepkidir. Bu tepki aşınma devam ettikçe devam eder ve sonucunda da kişiye acı veren nasırlar oluşur.

Nasır, genellikle ayak bölgesinde oluşur. Bu durumun sebebi; ayakların vücudun ağırlık taşıyan organı olmasıdır.

Nasır nasıl geçer

Ayrıca kullanılan ayakkabılar ve iş görürken temas halinde olunan zeminde de oluşumunu tetikleyecektir.

Nasır sadece ayak bölgesinde görülmez. Sıkı kalem tutma gibi alışkanlıkların var olması halinde ellerde ve sair bölgelerde de görülebilir.

Nasır Nedir?

Ölmüş olan deri hücrelerinin keratin tabakası oluşturması anlamına gelen ve farklı nedenler ile ayakta kendini gösteren nasır, bazen insanlara ciddi derece acı verebilmektedir.

Nasırı keserek yok etmeye çalışmak daha kötü olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.  Tedavisinde öncelikle nasıra neden olan etkenler ortadan kaldırılmaktadır.

Nasır Nasıl Oluşur ?

Nasırın oluşma nedenleri, derinin herhangi bir bölgede meydana gelen baskı sonucu dış etkenlere karşı korumak istemesidir. Nasırın daha çok ayağa olmayan ya da ayağı vuran ayakkabılardan kaynaklandığı görülmüştür.

Ancak bunun dışında bazı durumlarda ayakta var olan şekil bozukluğu ayağın yanlış bir şekilde basmasına neden olmakta ve bunun sonucuna da ayakta nasır oluşumu kendini göstermektedir.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir?

Nasırın tedavisi için zarar gören bölgenin bakımının düzenli yapılması önemlidir. Cildin bir bölgesinde kalınlaşma  olduğu fark edildiğinde o bölgenin daha fazla tahriş olması önlenmelidir.

Bu rahatsızlık, özellikle ayak bölgesinde oluştuğu için kalınlaşan bölümün ponza taşı ile ölü derilerinden arındırılması ve nemlendirici kremlerle yumuşatılması günlük bakım için yeterli olacak ve nasırın derinleşmesini önleyecektir.

Nasır nasıl geçer

Basit bakım müdahaleleriyle giderilemeyecek derinlikte ise eczanelerde bulunabilecek ilaçlar tercih edilebilir.

Bu ilaçların bazıları bant şeklinde olup nasırın üzerine yapıştırılarak uygulanmakta ve gereken sürenin sonunda söküldüğünde nasırı da çıkarmaktadır, ancak oldukça acı veren bir yöntemdir.

Tedavi için bir diğer yöntem ise kuvvetli kimyasal içeren sıvı ilaçlardır. Bu ilaçlara el ve göz teması sağlık açısından zararlıdır.

Bu ilaç sadece nasırın üzerine günlük az miktarlarda uygulanarak 5-7 gün içerinde nasırın çıkmasını sağlamaktadır. Bant uygulamasına göre daha az acı veren bir yöntemdir.

Nasırın oluşumu kişinin başından itibaren fark edebileceği bir süreç olduğu için zorlu tedavi yöntemlerine bırakmaksızın düzenli kişisel bakımla nasırlar derinleşmeden tedavi edilmelidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir