Ebabil kuşu tüm gün yaşantısını uçarak geçiren ve yalnızca üremek için yere inen bir canlı türüdür.
Ebabil kuşu yuvası daha çok kaya yarıkları tarzı yerlerde bulunur. Yuvalarını kalabalık ortamlara yapmazlar.
Ebabil; ana rengi açık kahverengi olan bu canlı türü gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Ebabil kuşları, havada çiftleşir ve havada uyuduğu gibi besinini de havada yer.
Havadaki böcekler, göl ve nehir üzerinde uçan canlılar, yüksek binaların çatılarındaki örümcek ve haşerat tarzı canlılar, bu kuşlar için besin kaynağıdır.
Ebabil Kuşu Nedir?
Ebabil kuşu, sağangiller (Apodidae) familyasından yaklaşık 16–17 cm boyunda, açık alanlarda yaşayan bir kuş türüdür.
Kırlangıçlara benzetilen Ebabil kuşlarının kanatları, daha uzun ve kavislidir. Gece ve gündüz havada uçarlar. Geceleri gören Ebabil kuşları ayrıca geceleri uçarken uyumayı başaran özellikleri bulunmaktadır.
Görülmesi zor olan bir kuş oldukları için sesleri duymak imkansıza yakın bir şeydir. Çığlıklar çıkararak uçarlar. Ayrıca hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptirler. Tamamen havada yaşayan bu kuşun bacakları, ayakta durmasına imkân vermeyecek kadar güçsüzdür.
Kış mevsimlerinde, sıcak bölgelere göç etmektedirler. Bu nedenle halk arasında bu kuş cinsine baharın habercisi de denilmektedir.
Ebabil Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
İlginç kuş türlerinden biri olan Ebabil kuşlarının belli özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca Ebabil kuşlarının çok sayıda türü bulunmaktadır. Türkiye’de bu türler arasından 4 tanesi yaşamaktadır.
- Bir yılda en az 200 bin kilometre havada yol alırlar.
- Tek eşlidir. Eşler, biri ölene kadar çoğunlukla ayrılmazlar.
- Açık alanlarda yaşayan, kırlangıçlarla karıştırılan, yaklaşık 16- 17 cm boylarındadır.
- Ayakları üzerinde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde durmazlar.
- 20 -25 yıl yaşadığı bilinmektedir.
- Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar.
- Uyumak için karaya inmezler, gökyüzünde uyurlar.
Ebabil Kuşu Hikayesi
Ebabil kuşları, Kuran-ı Kerimde adı geçen nadir kuşlardan bir tanesidir. Ebabil kuşu. Kabe’yi yıkmak için gelen İslam karşıtlarına gagalarında taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.
Bu kuşların adı Kuran-ı Kerimde Fil Suresi’nde geçmektedir.
Bildiğimiz üzere, Corona virüs nedeniyle kapatılan yerlerden biri Kâbeydi. Kâbe kapalıyken Ebabil kuş sürüsünün Kâbe’yi tavaf ettiği görüntülerine sosyal medyada yer verilmişti.
Çok faydalı olmuş tesseekkur ederim aykut abi