Nikola Tesla Kimdir? Hayatı ve İcatları
  1. Anasayfa
  2. Biyografi

Nikola Tesla Kimdir? Hayatı ve İcatları

1

Nikola Tesla, Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektro fizik uzmanıdır. Bilim ve teknoloji alanında kullanılan ve kullanılmayan pek çok buluşa imzasını atan Nikola Tesla kimdir sorusu günümüzde özellikle gençler tarafından merak edilir.

Nikola Tesla Kimdir?

10 Temmuz 1856’da Smiljian-Hırvatistan’da dünyaya gelen Tesla, 7 Ocak 1943’te New York’da hayata gözlerini kapamıştır.

Eğitimini 1875-1878 yılları arasında Graz Teknoloji Üniversitesinde tamamlayan Tesla, döneminin çok ilerisinde kalmış ve değeri bugünlerde daha fazla ortaya çıkmış bir bilim dehasıdır.

Mucit Nikola Tesla

İnançlarına bağlı bir papazın oğlu olan Tesla, yeteneklerini ilk olarak fark eden annesinin de desteğiyle, mühendis olmaya karar verdi.

İlk eğitimini Graz’da bulunan Politeknik okulunda alan Tesla, genç yaşta abisini kaybettikten sonra şizofreniye yakın belirtiler göstermeye başlar. Graz’daki eğitimi boyunca elektriğe olan ilgisini ve bilgisini geliştiren genç mucit, üniversite eğitimini babasının ölümü üzerine yarım bırakır.

Nikola Tesla Hayatı ve Dönüm Noktaları

1882 yılında Paris’e yerleşmeye karar veren Tesla, burada Continental Edison firmasında işe başlar.

Thomas Edison’un fikirlerini tüm Avrupa’ya yaymak için kurulan şirket, yaptıklarına güçlü bir şekilde destek bulduğu yeni iş ortamında kendisini geliştirme fırsatını yakalar. Bu aşamada dünyaya açılmak isteyen bilim insanı, Sırpça ve Almancanın yanı sıra İngilizce, Fransızca ve İtalyanca ‘da öğrenir.

Nikola Tesla sözü

Akım motorları ve dinamolar üzerindeki çalışmalarını burada destekleyen Tesla, regüle edici kontrol cihazları çalışmasını tamamlar.

Çalışmalarına hız veren dahi, indiksüyon motorları üzerinde çalışmaya başlayınca dönen manyetik alanlara karşı özel bir ilgi duyar.

Gün Yüzüne Çıkmamış Nikola Tesla İcatları

Günümüzde hala bilinmeyen ve kullanılmayan pek çok deneye ve buluşa imzasını atan Nikola Tesla hayatı boyunca, yeni şeyler ortaya çıkarmaya ve insanlığa armağan etmeye devam etmiştir.

En büyük buluşu olarak görülen; Tesla bobini ve kablosuz elektrik iletimi ilk kez Chicago’da düzenlenen Colombia Fuarında denenir ve başarılı olur. Ölene kadar 26 farklı ülkede kendi patenti olan 300’e yakın icat gün yüzüne çıkmış ve bir bu kadarı da anlaşılamamıştır.

Edison’un Avrupa’daki merkezinde çalışırken; regülatörü bulan Tesla, 1884 yılında almaya hak kazandığı tavsiye mektubu ile Amerika’ya gider ve Tesla-Edison buluşması ilk kez burada gerçekleşir.

Mevcut görevlerine ek olarak boş zamanlarında şirkette kullanılan cihazları inceleyen ve tasarım değişiklikleri için uygun önerilerde bulunan Nicola Tesla, alternatif akım ile ilgili çalışmalarını Edison’a kabul ettiremez.

Nikola Tesla alternatif akım

Çocukluk Hayalleri Gerçek Oluyor

Westinghouse şirketinde çalışmaya başlayan Tesla, yönetimden aldığı destekle, Niagara Şelalesinde hidroelektrik santrali yapmaya başladı.

Çalışmaya başladıktan beş yıl sonra hayallerine kavuşan Tesla, şelaleden elde ettiği enerji ile Buffalo şehrini aydınlattı.

Nikola Tesla icatları üzerinde çalışmaya devam etti ve birkaç yıl içinde New York’un da aydınlatılmasını sağladı.

Bu zafer bilim insanının Edison’a karşı kazandığı en büyük başarı olarak tarihe geçti. Patentini almadığı pek çok icattan birisi olan radyo, Nobel ödülüne layık görüldü.

Nikola Tesla Haarp projesi hakkında pek çok spekülasyonun ortaya atıldığı bir proje olarak günümüzde de hak ettiği değeri bulamamıştır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Harika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir