Palamut Ağacı nedir? Meşe, birçok antik uygarlıkta önemli yeri olan bir ağaç cinsidir. Meşe ağacı, hem meyvesi olan hem de tohumu, kabuğu ve yaprağı ile birçok alanda insanlara hizmet eden, her derde deva bir ağaç.
Kayıngiller (Fagaceae) familyasından olan meşe ağacının 400 çeşit türü bulunmakla birlikte, bu türler arasında yaz kış yapraklarını dökmeyenler de bulunmaktadır.
Anavatanları arasından biri de Anadolu’dur; fakat sadece Anadolu ile kısıtlı değildir. Afganistan, Yunanistan, Irak ve İran gibi ülkelerde bolca rastlanmaktadır. Ülkemizde Trakya ve Marmara Bölgesi’nde de sıkça görülmektedir.
Peki, meşe ağacı kaç yaşında palamut verir? Meşe ağaçlarının palamut vermesi, dikiminden itibaren yaklaşık 50 yıl sürmektedir.
Meşe ağacının palamut adı verilen meyvesi bulunmaktadır. Türkiye’de yetişen meşe ağacı dış görünüşü fındığa benzer. Bu nedenle halk arasında palamut ağacı olarak bilinmektedir.
Faydalı bir besin olan bu meyveyi, hayvanlar aleminde sincaplar, köstebekler ve tavşan türlerinin sıkça tükettiğine rastlanmaktadır. Özellikle sincaplar hafızamızda, bu meyveye olan düşkünlüğü ile yer edinmiştir.
Anadolu’da kahve yapımında ve şifa niyetine hammadde olarak, meşe palamudu kullanılmaktadır.
Palamut ağacı meyvesi, kıtlık ve savaş zamanlarında ülkemiz insanını açlıktan kurtarma görevini üstlenmiştir. Tarımın elverişsiz olduğu yıllarda, meşe palamudu beslenme bakımından insanların besin kaynağı olarak, yaşama tutunmasını sağlamıştır.
Uzun yıllar yaşayabilen meşe ağacı, yaprakları ve palamudu ile tanınan ayrıca çizgi filmlere konu olan ve sevilen bir ağaç türüdür.
Dünya üzerinde bilinen en yaşlı meşe ağacı Amerika Birleşik Devletler’inin Güney Carolina eyaletinde yer alıyor. Bu eşsiz güzellikteki ağacın 1500 yaşından daha büyük olduğu tahmin ediliyor. 20 metre genişliğinde ve 27 metre boyunda olduğu tahmin ediliyor.
Palamut Ağacının Türkiye’de yaklaşık olarak 20 çeşidi olduğu bilinmektedir.
Bunlardan bazıları şöyledir; Tüylü meşe, Anadolu palamut meşesi, Makedonya meşesi, Pırnal meşe, İran palamut meşesi, Lübnan meşesi, Kermes meşesi.
Meşe Ağacı (Palamut Ağacı) Faydaları Nelerdir?
Meşe palamudun faydaları arasında mobilyadan hayvancılığa, sağlıktan birçok alana uzanan gözle görülür faydaları bulunmaktadır.
- Kan şekerini düzenler.
- Palamut, besin değeri yüksek, protein ve karbonhidrat deposu bir meyvedir.
- Damar yollarındaki rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etkisi vardır.
- Palamut, boya üretiminde kullanılır.
- Palamudun içerisinden çıkan pelit, hayvanlar için besin kaynağıdır.
- Meşe ağacının dayanıklılığı nedeniyle kerestesi ev eşyalarında, kapılar ve pencerelerde kullanılır.
- Kışın veya mangallarda yakılacak odun olarak kullanılır.
- Şifa amacıyla kahvesi yapılıp tüketilmektedir.
- Lif bakımından zengin olan bu besin, hem kabızlığa hem de ishale iyi gelir.