Peri bacaları sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerinde çok ilgisini çeken merak uyandıran bir bölgedir.
Peri bacaları doğal oluşumu görmek için her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce kişi Kapadokya bölgesine gelip peri bacalarını yerinden görüp ve peri bacaları hakkında inceleme fırsatını yakalamaktadır.
Kapadokya bölgesinin tarihi 60 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağının püskürttüğü lavların oluşturduğu tabakaların zaman içinde yağmur sel rüzgâr gibi doğa olaylarıyla sanat eserine dönüşmüştür.
Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Aynı zamanda akıllarda peri bacaları nasıl oluştu, insanlar yıllarca yerin altında neden ve nasıl yaşadı gibi yüzlerce sorular vardır.
Peribacalarının oluşumu birden çok hava olayının sonucu gerçekleşmektedir. Yağmur, sel ve rüzgar gibi doğa etkenlerinin sonucu olarak meydana geldiği bilinmektedir.
Peri bacaları oluşumu yağmur rüzgâr ve sel sularının tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla zaman içinde ortaya çıkmıştır.
Yamaçlardan inen sel suları sert kayaları çarpıp çatlatmasını sonucu alt kısımlarında derin bir şekilde oyulmasına neden olmuştur. Ayrıca üst kısımlarda yer alan, şapka görünümlü gövdelerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Sihirli bir değnek dokunmuşçasına oluşmuş olan yapı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.
Yanardağlardan bundan yaklaşık 10 milyon yıl önce püskürmeye başlayan lavlar platolara ulaşarak iç denizleri, gölleri ve akarsuları kurutmuştur.
Arkeolojik kazılardan anlaşıldığı üzere Kapadokya bölgesi 10 milyon yıl önce bir iç deniz konumundaymış.
Lavların etkisiyle kuruma yapan lavlar bölgenin üzerinde yaklaşık olarak 150-200 metre kalınlığında tüf tabakaları oluşmuştur. Bu tabakalar zaman içinde seller yağmurlar ve rüzgârların etkisiyle aşınma göstermiştir. Yani peri bacaları aslında doğanın sanat eseridir.
Peki, Peri Bacaları Nerededir?
Peri bacaları, Nevşehir Kapadokya’da bulunmaktadır. Bu yüzden peri bacalarının en güzel örneklerini Kapadokya‘da bulmanız mümkün.
Uçhisar, Avanos ve Ürgüp arasında kalan vadilerde sıkça bulunur. Kapadokya haricinde; Van, Malatya, Erzurum gibi bazı illerde de rastlamanız mümkün.
Kapadokya’ya nasıl gidilir sorusunun cevabına gelelim.
Ziyaretçiler Kapadokya’ya havayolu ve karayolu ile ulaşabilirler ancak belirtmekte fayda vardır ki bölgeye en yakın havaalanı Kayseri’de bulunmaktadır.
Kapadokya Gezilecek Yerler?
Kapadokya da gezilecek yerler incelenecek olursa gezi planına öncelikle Ürgüp Göreme ile başlamak doğru olacaktır. Ziyaretçiler Göreme’de Güvercinlik Vadisi, Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Zemi Vadisi, Göreme Panaroma İzleme Noktası’na gidebilirler.
Gezmeye Uçhisar ile devam etmek gerekirse; Uç hisar Kalesi, Cevizli, Tığraz Kalesi’ni ziyaret edebilirler. Avanos Bölgesinde gezilecek yerler; Paşabağ Rahipler Vadisi, Devrent Vadisi, Zelve Vadisi, Öz konak Yeraltı Şehri, Sarıhan Kervansarayı, Avanos Saç Müzesi’dir.
Son olarak her sene turist akınına uğrayan Ürgüp de gezilecek yerler ise Temenni Tepesi, Mazı Yeraltı Şehri, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Gomeda Vadisi, Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yer, Altı Şehri Ürgüp Göreme bölgesinde ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.
Ayrıca Üç Güzeller Kapodokya ziyaret edilmesi gereken güzelliklerin başında gelmektedir, tıpkı bir aileye benzeyen ikisi büyük biri küçük peribacasıdır.
Kapadokya’ya giden ziyaretçilerin balon keyfi yapmadan dönmemesi de önerilir.
Peri Bacasının Hikayesi
Efsaneye göre insanlarla devlerin bir arada yaşadığı dönemde, insanlar devlerden çok korkarlar ve kendilerine zarar vermemeleri için dualar edermiş. Ancak devler kızdıkları zaman sinirlerini bölge insanlarından çıkarırlarmış. Günlerden bir gün peri şehrinin kralı devlerin insanlara ettiği eziyeti duymuş ve insanlara yardım etmeye karar vermiş.
Eğer devlerin yaşadığı bölgede onlara can veren ateşi söndürebilirlerse devlerin onlara bir daha zarar veremeyeceğine karar vermişler ve güçlerini birleştirerek devlerin yaşadığı bölgeye büyük kartopları atmışlar.
Bu güç birliğinden sonra insanlar ve periler arasında güçlü bir dostluk kurulmuş ve insanlar perilere özel dağların tepesine sivri tepeli küçük odacıklar inşa etmişler.
Nevşehir merkeze 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. Peri Bacaları, Avanos, Ürgüp, Uçhisar’ın ortasında kalan vadilerde bulunuyor.
Peri bacalarının oluşumu kısacası vadi yamaçlarından inen sel suları ayrıca rüzgarların da etkisiyle volkanik tüfleri aşındırması sonucunda oluşmuştur.