Şarbon Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır, Belirtileri Ve Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Şarbon Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır, Belirtileri Ve Tedavisi

0

İnsanların aklında şarbon hastalığı nasıl bulaşır sorusu gelmektedir. H

ayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalığın insanlardan insanlara bulaşmadığı bilinmektedir. Genel olarak deri üzerinden bulaşmaktadır.

Şarbon Hastalığı Nedir

İnsanların sıklıkla sorduğu soruların başında şarbon hastalığı nedir sorusu gelmektedir.

şarbon hastalığı nedir

Genel olarak otçul hayvanlara ulaşan ve gerekli müdahaleler ile operasyonlar yapılmadığı sürece ölümcül sonuçlara varacak olan tehlikeli bir rahatsızlık olmasıyla bilinmektedir.

Şarbon Hastalığı Belirtileri 

Türlerine göre kendini göstermekte olan ve kayıt altına alınan şarbon hastalığı belirtileri bulunmaktadır.

Bunların başında şiddetli ateş semptomları gözlenmektedir. Bunun dışında deri bölgesindeki kabartılar ve lekelenmeler de dış yüzeyde kendini cismani olarak gösteren bir diğer belirtidir.

Bir başka belirti ise halsizlik olarak tanımlanmaktadır ve giderek artan bir şiddet ile birlikte kendini göstermektedir.  Nefes alıp verirken zorluk çekmek de en bilinen bir diğer şarbon belirtisidir.

Tüm bu belirtilerin grip ve nezle gibi kış hastalıkları ile taban tabana aynı olması bu hastalığın teşhis edilmesini yer yer zorlaştırmaktadır.

Kemiklere kadar varan ve kendini hissettiren ağrı semptomları da bir başka belirti olarak kayıtlara geçmektedir ve en kısa sürede bir uzman hekim tarafından muayene edilip teşhisinin konulması gerekmektedir.

Şarbon Hastalığı Çeşitleri 

Uzman hekimler ve tarafından tasnif edilerek sınıflandırılmış olan şarbon hastalığı çeşitleri temel olarak üç ana gruba ayrılmaktadır.

Bunların başında bağırsak şarbonu gelmektedir. Bakteri seviyesinde yer alan sporların çeşitli nedenlerden dolayı yutulmasından dolayı meydana gelen bir şarbon türüdür.

Kişiden kişiye bulaşmaması nedeniyle tehlike bakımından en düşük seviyedeki şarbon türü olarak da bilinmektedir.

Hastalığın gelişmesi ve gerçekleşmesi için en az 10 – 15 bin sporun yutulması gerekmektedir.

şarbon hastalığı tedavisi var mı

Bir diğer şarbon hastalığı ise deri şarbonu adı ile bilinmekte ve raporlara bu isimle geçirilmektedir.

Bu hastalık çeşidinde önemli olan kuluçka süresidir ve en geç iki hafta süresinde gerçekleşmesiyle bilinmektedir.

Deri kısmında kendini büyük oranda gösteren kabartıların varlığı ile birlikte bu ismi almıştır. Aynı zamanda ağrı ve şiddetli acı da semptomlarından biridir.

Yaygınlık alanı en geniş olan şarbon türünün adı ise akciğer şarbonudur. Ayrıca direkt olarak akciğerlere nüfuz ettiği için en tehlikeli şarbon cinsi olarak da bilinmektedir.

Sadece birkaç gün içerisinde kuluçka süresini tamamladığı için çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır.

Gerekli zamanlarda doğru bir şekilde müdahale edilmediği takdirde sonunda ölüm gerçekleşmektedir. Hastalığın öncesinde komaya girme ihtimali son derece yüksektir.

Şarbon Hastalığı Tedavisi 

Bu hastalığın tedavisi için bilinmesi gereken en temel özellik erken teşhisin son derece önemli olduğu yönündeki kanaattir.

şarbon hastalığı tedavisi

Bu noktada erken teşhis ile birlikte ifa edilen şarbon hastalığı tedavisi hastalığın iyileştirilmesi hususunda ehemmiyet taşımaktadır.

Deri şarbonlarında yapılacak olan tedavi pansuman şeklinde tezahür etmektedir. Amaç yaralı bölgenin daha fazla enfeksiyon ile irtibatının kesilmesidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir