Karıncaların İlginç Özellikleri ve Hayatı
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi

Karıncaların İlginç Özellikleri ve Hayatı

0

Koloni halinde ve insan yaşamına en yakın olan karıncalar genellikle sıcak iklimde yaşarlar. Ayrıca yeryüzünde bilinen 35 bin üzerinde karınca bulunmaktadır.  Karıncaların ilginç özelliklerinden bir tanesi de bütün böcekler arasında en büyük beyine sahip olarak bilinmesidir.

Karıncaların İlginç Yönleri

Karıncaların boyları genellikle 2 ile 7 mm arasında değişebilmektedir, ancak marangoz karıncalar olarak bilinen türlerde 2,54 cm bulunduğu görülmüştür. Bu canlılar kendi ağırlığının 20 katını kaldırabildiği gibi yiyecekleri ise katı bir şekilde yiyemedikleri için su halinde tüketirler.

Sizlerde dışarıda veya herhangi bir yerde toplu karıncaların birbiriyle olan dayanışmasını elbette görmüşsünüzdür. İşte bu kolonilerde her birinin ayrı görevleri ve iş paylaşımı bulunmaktadır.

İşçi karıncalar dışarıda bir yiyecek kaynağı bulduklarında kolonide ki diğer karıncaları buraya çekmek için özel koku salgılarlar. Bu çalışkan canlıların ortalama ömrü ise 45 ile 60 gün arasındadır.

Karıncaların İlginç Özellikleri nelerdir

Tüm böcekler gibi karıncalarında 6 bacağı vardır. Karıncalar gri, kırmızı, siyah ve sarı gibi renklerde olabilirler. Karıncaların en ilginç özelliği ise başka yuvalara saldırıp henüz yumurtadan çıkmamış olan karıncaları kaçırıp koloniler için köle haline getirmektedir.

Dünya’nın bilinen 100 milyon yıllık, en yaşlı karıncası, bir amberin içinde korunmuş şekilde bulunmuştur. Adı Sphecomyrma freyi olan ve eşek arısına benzeyen bu karınca, Harvard Üniversitesi, Zooloji müzesinde, sergilenmektedir.

Bu canlıların akciğeri yoktur. Oksijen vücutlarına tüm bedenini yayılmış tüm deliklerden girer. Karbondioksit de aynı deliklerden çıkar.

Kraliçe karıncaların doğduklarında kanatları vardır. Başka koloniler kurmak için uçup giderler. Kraliçe karıncalar 15 yıl yaşayabilir ve bir kez çiftleşmesi gerekir.

Karınca  Türleri

Marangoz Karıncalar: yırtıcı bir yapıya sahiptirler ve bir gün içinde onlarca böcek toplayabilirler. Marangoz karıncalar ölü veya diri ağaçları yuva edinirler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir