Dünya üzerinde milyonlarca canlı türü bulunmaktadır. Bu canlıların hepsinin ekosistemde işlevi bulunur. Böylece ekosistem devam eder. Algler yani su yosunu ekosistemde oldukça önemli bir rol oynar. Halk arasında algler; su yosunu olarak bilinir.
Yazımızın devamında; Alg (su yosunu) nedir, Alg patlaması nedir gibi sorulara yanıt bulacağız.
Algler (Su Yosunu) Nedir?
Latincede deniz otu anlamına gelen “alga” dan türeyen su yosunu ya algler, fotosentez veya fagosite yaparak beslenen; kök gövde ve yapraksız fotosentetik canlılardır.
Suda ve nemli yerlerde yaşayan algler, tek hücreli organizmalardır.
Su ekosisteminin devamlılığı ve işleyişi için su yosunları, çok önemli bir yere sahiptir. Işığın da etkisi ile sudaki karbondioksit ve su, su yosunları tarafından karbonhidrata dönüştürülür.
Bu dönüşüm alglerin yapısındaki pigmentler sayesinde gerçekleşir. Dönüşümün sonunda suda çözünen oksijen ve besin değerinde artış görülür. Bu işlemen dolayı algler; primer üretici olarak adlandırılır.
Algler eğer normalinden fazla besin üretirse, çevresel denge bozulur. Bu bozulma biyoloji biliminde “eutrofikasyon” olarak adlandırılır. Eutrofikasyon, denizde bulunan canlılar için ölüm tehlikesi oluşturur.
Aşırı besin üretimi sonucunda alg patlaması gerçekleşir. Peki alg patlaması nedir, Alg patlaması sonucunda neler oluşur? Hemen bu konuya da değinelim.
Alg Patlaması (Kızıl Akın) Nedir, Neden Olur?
Bazen sahilde yürürken, denizin kızıla boyandığını görürüz. Bunun sebebinin ne olduğu konusunda kafamızda soru işaretleri belirir. Bu sorunun cevabı tam da konumuz ile ilgili.
Tek hücreli canlıların gereğinden fazla üremeleri sonucu, toplu şekilde su yüzüne çıkmaları ile alg patlaması meydana gelir. Alg patlaması “kızıl akın (red tide)” olarak da bilinir.
Alg Patlaması (Kızıl Akın) Neden Olur?
Kızıl akının nedenini şöyle anlatalım; Su ekosisteminde alglerin besinlerinin ortamdaki yoğunluğunun artması sonucu popülasyonlarının artması ve bununla birlikte suda bulunan oksijen miktarının azalması sebebiyle ölerek suyun yüzeyini kızıl veya kahverengiye bürümesine sebep olur.
Alp patlaması (kızıl akın) genellikle mevsimsel olmakla birlikte; çoğunlukla az derinlikte sahil sularında, körfezler, iç deniz, göller ve nehir ağzına yakın bölgelerde yoğun olarak görülür.
Mavi-Yeşil Algler (Spirulina) nedir?
Son zamanlarda oldukça popülerleşen ve adını süper besinlerin arasına yazdırmaya hak kazanan mavi-yeşil algler, tek hücreli bakteri familyasından olan “siyanobakteri” den gelir.
Mavi-yeşil algler, lagün ve gölcük gibi doğal ortamlarda yetişir. Büyüyüp olgunlaşan spirulanalar toplanıp, toz haline getirilir. Toz veya tablet şeklinde satışa sunulur.
Mavi-Yeşil Alglerin Faydaları Nelerdir?
Peki süper besin olarak bilinen mavi-yeşil alglerin faydaları hemen şöyle maddeleyelim:
- Sindirim sistemine faydalıdır. Oksijen bakımından zengin olan algler, anaerobik bakterileri önleyen yüksek derecede klorofil içerir. Gastrointestinal kanalda bulunan kasları harekete geçiren mavi-yeşil algler, probiyotiklerin beslenmesi için oksijen bakımından zengin ortam yaratır. Böylece sindirim sistemine fayda sağlar.
- Detoks etkisi vardır. Vücutta hızlı emilen mavi-yeşil alglerin bağırsak sistemini dengeleyip detoks görevi yapar. Vücuda gerekli olan mineral, vitamin ve besin dengesini korur. İçinde bulunan klorofil sayesinde vücudu zararlı toksiklerden arındırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mavi-yeşil alglerde, A vitaminin ana maddesi olan “beta karoten”bulunur. A vitamini vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynar. Aynı zamanda beta karoten göz sağlığına da oldukça iyi gelir, görüş kalitesini arttırır.
- Kilo vermeye yardımcı olur. Kalori bakımından düşük olan mavi-yeşil algler, diyet listelerinin başında erini alıyor. Yüksek besin değerine sahiptirler ve çok iyi yağ yakıcıdırlar.
- Yaşlanma karşıtıdır. Anti-ageing görevini üstlenen mavi-yeşil algler, cildi besleyerek antioksidan etki verir.
- Radyoaktif koruma sağlar. İçinde bulunan klorofil sayesinde vücudun radyasyona karşı verdiği savaşa yardımcı olur. Özellikle kanser tedavisinde, hastaların maruz kaldığı zararlı radyoaktif partikülleri vücuttan atmayı sağlayan algler; tedavinin seyrini olumlu etkiler. Tabi yine de uzman görüşü olmadan hareket etmemekte fayda var.