Astım Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Astım Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

0

Astım nedir, sorusunu cevaplamak gerekirse, ataklarla gelen bir hastalıktır. Şikayet olarak hasta en çok nefes darlığından yakınır. Bazı hastalarda nefes darlığı sorunu olmadan öksürük şikayeti de olabilir. Genellikle gece yarısı, sabaha karşı öksürükle uyanma daha sık görülmektedir.

ASTIM NEDİR?

Solunum yollarında iltihaplanmanın olmasıyla enfeksiyonlar ve daralmaların olduğu hastalığa astım denilmektedir.

Her yaş grubundan insanda görülebilen ve bir kronik akciğer rahatsızlığı olan astım hastalığı teşhis edilmesi kolay bir hastalıktır.

ASTIM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Astım, çocuk yaşlarda kendini kolay belli edebilen bir hastalıktır. Fakat, 20-40 yaşları arası ciddi nefes problemlerine yol açacağı için tedavi olunması gerekmektedir.

Astım

Astım belirtileri nefes almada zorluk, yoğun öksürük, hırıltılı nefes alma, göğüste sıkışma hissi yaşanmasıdır. Astım hastalığı yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla görülmektedir.

ASTIM HASTALIĞININ NEDENLERİ

Hava kirliliği, alerjen maddeleri soluma gibi etkenler astım nedenleri arasında olup genetik yatkınlık ve meslek hastalığı olarak da kişiler astım hastası olabilmektedirler.

astım sebepleri

Çocuklarda görülen astım genellikle çevresel etmenler sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu çevresel etmenler; çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi, çocuğun yoğun bir şekilde kimyasal madde soluması veya sıklıkla hava kirliliğine maruz kalması şeklinde açıklanabilir.

Aynı zamanda mevsim değişikliklerine bağlı olarak alerjik bir reaksiyon olarak da astım hastalığı görülmektedir.

ASTIM HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?         

Tedavisinde ilk olarak hastanın astım krizini tetikleyen çevresel etkenler ortadan kaldırılır.

Astım tedavisi için kullanılan ilaçlar ise nefes açıcı ve kontrol edici olarak gruplara ayrılmıştır.

Nefes açıcı astım ilaçları, hastada öksürme, nefes darlığı gibi sorunlar ortaya çıktığı an kullanılır ve ilaç hemen etki ederek hastanın rahat nefes almasını sağlar.

Kontrol edici ilaçlar ise uzun dönemler içerisinde kullanılan ve etkisini hemen göstermeyen ilaçlardır.

Astım hastalığının ilerlemesinde rol oynayan en büyük etken hastanın astım ilacını düzgün kullanamamasıdır.

Hastalığın kontrol altına alınması ve hastanın günlük hayatını etkilememesi için ilaçların doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Astım Tedavi Yöntemleri

ASTIM HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Astım hastalığından korunma yöntemleri olarak; öncelikle sigara kullanımına son verilmesi ve hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşanmaması gerekmektedir.

Özellikle fazla kilolu olan kişiler de astım hastalığı tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bundan dolayı fazla kilo problemi olanların kilo vermesi ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.

Özellikle alerjik hastalığı bulunanların astım hastalığına yakalanma riski daha fazla olduğu için bu kişiler mümkün mertebe alerjisi olduğu madde ile temasa geçmemelidir.

İş yerinde yoğun olarak kimyasal maddelerin dumanına maruz kalanlar da astım hastalığı tehdidi altındadır. Bu işlerde çalışan kişilerin de mutlaka düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    harika
    Harika
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    karars_z_m
    Kararsızım
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Herkese selam, ben aykut severek yaptığım günlük uğraşlarımın arasında biride sitemle uğraşmak yer alıyor. Kendimi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, 2017 yılında bilgiyi hem öğrenmek hemde insanlara doğru, temiz ve güncel bir şekilde ulaştırmak için bu platformu kurdum. Daha çok uzun yolumuz var, hayata bir şeyleri bırakabilirsem ne mutlu bana.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir