Görüntü olarak da tuz parçacıklarının birleşmiş ve birbirine yapışmış halini andırır. Böbrek taşı büyüklüğüne göre idrarla dışarı atılabilir.
Fakat daha büyük taşlarda bu mümkün değildir. Bazı operasyonlarla alınması gerekebilir.
Böbrek taşları idrarın içerisinde bazı maddelerin sertleşmesi ve birleşmesi sonucu oluşur.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı; kalsiyum ve çeşitli minerallerin üreterden mesaneye geçemeyecek derecede büyük olmasından kaynaklıdır. Halk arasında merak edilen böbrek taşı nedir sorusunun en kısa cevabı, böbrek kanalı içinde oluşan sert kanallardır.
Sık sık idrara çıkma ve idrarda yanma hissi duyma, böbrek taşının bilinen en çok belirtilerindendir. En çok görülen belirtisi ise, karın bölgesinde oluşan karın ağrısıdır.
Şiddetli ağrıyla baş gösteren böbrek taşları, taşın idrar yolunu tıkamasıyla oluşmaktadır. Aniden başlayan bir rahatsızlık olan böbrek taşında, taşın olduğu kısımda ağrı oluşmaya başlar. Kişiler kramp tarzında gelip giden ağrılardan şikayet etmektedir.
Bu yakınmalara bazı zamanlarda bulantı ve kusma da eşlik etmektedir. Böbrek taşları eğer düşmeyecek kadar büyükse; idrar yolunda takıldığı için başka yakınmalara neden olabilir.
Böbrek Taşı Belirtileri
Karın ve sırtın alt bölgelerinde şiddetli ağrı, idrarda yanma ve kanama görülebilir. Bazı kişilerde aşırı mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri de görülmektedir.
Böbrek taşı oluşmasının en büyük sebebi su tüketimi yapılmamasıdır. En sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir.
Kadınlarda taşın idrarla dışarıya atılması daha rahat olmaktadır. Erkeklerde taşın idrar yolu atılması daha zordur.
Genellikle taş kırma veya aldırma operasyonu ile böbrekten taş alınır. Böbrek sancısı karnın sağ ve sol kısımlarında ani bir ağrı ile başlar.
Her böbrek sancısında idrarda kanama ve yanma olmayabilir. Mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşanmayabilir. Böbrek taşı belirtileri taşın büyüklüğüne ve bireye göre değişebilir.
Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri
Böbrek taşı ve sancılarının kısacası idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde en önemli unsur su tüketimidir. Su sadece böbrek tedavileri için değil sağlık açısından vücudumuzun en çok ihtiyacı olan mineraldir.
Böbrek tedavisinde de en etkili yöntemdir. Böbrek tedavi yöntemleri taşın büyüklüğüne göre yapılabilmektedir. 2 cm den büyük taşlarda taş su tüketimi ile eritilmediği sürece cerrahi müdahale gerekebilir.
Böbrek taşlarının tedavilerinde bitkisel tedavi yöntemleri de yapılabilmektedir. Fakat tedavilerin daha çok doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Boyutu küçük olan taşlarda doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır. Sadece ilaç kullanmak yeterli değildir. Doğru beslenme yöntemleri dikkate alınmalıdır.
Vücudun ihtiyacı olan su tüketilmeli ve spor yapılmalı hareketsiz olunmamalıdır.