Eyfel kulesi onlarca yıldır, Fransa’nın sembolü olarak kabul edilir. Gustave Eyfel, bu yapının inşasının 1889 yılında bitirmiştir.
Eyfel Kulesi Tarihi
Fransız devriminin 100. Yılı anısına, yapılacak bir kule için bir yarışma başlatıldı. Bu yarışmanın konusu da Eyfel Kulesi ne amaçla yapılmıştır sorusuna cevaptır.
Yarışma kapsamında, Champ-de-Mars meydanına, 125 metre genişliğinde ve 300 metre uzunluğunda demir bir kule yapılması amaçlanıyordu. 107’den fazla taslak başvurusu yapıldı ve Gustave Eyfel’in başvurusu kabul edildi.
Gustave Eyfel’e, mimar olan Stephen Sauvestre’nin yanı sıra, mühendisler Maurice Koechelin ve Emile Nouguier de yardım etmiştir.
Kule inşa edildiğinde, başlangıçta çok sayıda kişi kuleye karşı çıktı ve kuleyi Paris’in estetiği için bir tehdit olarak gördü.
O dönemde bazı kişiler tarafından, kulenin Paris’in merkezine uygun olmadığı düşünülüyordu.
Eyfel kulesinin projesi Haziran 1884’te tasarlanmıştır. 28 Ocak 1887’de ise kulenin inşasına başlanmıştır. İnşa edilmesindeki ilk aşama, 1 Nisan 1888’de tamamlanmıştır.
İkinci aşama ise, 18 Ağustos 1888’te tamamlanmıştır. Üçüncü ve son aşama 31 Mart 1889’da sona ermiştir ve kulenin için açılış töreni bu tarihte yapılmıştır.
Tamamlandıktan sonra Eyfel Kulesi kaç metre yapılmıştır? Tamamlandığı sırada uzunluğu 312 metredir.
Eyfel Kulesini, ulusal sergi sırasında 2 milyon insan ziyaret etmiştir. Bu başarıyı takiben, yapı, Fransız endüstriyel gücünün sembolü haline gelmiştir.
Kule, 1900 yılındaki ulusal sergide de aynı başarıyı elde etmiştir. Astronomi ve fizyoloji alanındaki bilimsel deneyler bu kule de yürütülmüştür.
İlk askeri iletişim için radyo anteni olarak ve sonrasında kule telsiz telgrafçılık için kalıcı olarak kullanılmıştır.
Kule, Birinci Dünya Savaşı’nda çok sayıda işlevi yerine getirmiştir.
Eyfel Kulesi Mimarisi
Eyfel Kulesinin mimarisi ile ilgili kulenin estetik olmadığına yönelik çok sayıda tartışmaya rağmen, yapı modern sanatın özgün bir eseri olarak kabul edilir. Yapımı, o dönemin koşullarına göre ileri teknik yöntemlerin uygulanmasını gerektirmiştir.
Eiffel’in iddiasına göre, Eyfel Kulesi, Fransa’nın modern bölgesindeki en iyi mimarilerden biri olduğu söylenebilir. Kule hala, Fransa’nın en uzun yapısı olarak dikkat çekmektedir.
Günümüzde, Eyfel Kulesi’nin birinci katında restoranlar vardır. İkinci katında ise, gözlem yapılabilir.
Eyfel Kulesi Özellikleri
Eyfel Kulesi, zengin bir tarihe sahiptir ve Fransa’nın sembolü haline gelmiştir.
Kule 1889’da tamamlandığı sırada geçici bir yapı olarak düşünülüyordu ve 1909’da yıkılması planlanıyordu. Fakat radyo kulesi olarak kullanılması, kulenin kalıcı olmasını sağladı.
Metal genişlemesi ve sıcaklık değişimlerine göre, kulenin yüksekliğinde 6 inch kadar değişim olmaktadır. Ayrıca, kulede 20,000 ışık lambası vardır.
Bu yapının, tüm dünyada 30 dan fazla taklidi vardır. Kule, 7,000 ton ağırlığındadır. Eyfel Kulesi’nin aydınlatılması için her gece, 7,5 kwatt enerji harcanmaktadır.
Her gece 5 dakikalığına saat 1’e kadar aydınlatılır. Kule hakkında, şimdiye kadar 108 hikaye yazılmıştır.