İtalya’nın Pisa şehrinde “Mucizeler Meydanı” adı verilen Piazza dei Miracoli alanında yer alan Pisa kulesi özellikleri arasında en bilineni hafif eğimli olarak durmasıdır.
Kulenin tüm dünyada tanınmasının ve her yıl bir milyona yakın turistin bölgeye akın etmesinin temel sebebi budur.
Pisa Kulesi Nedir?
Kuzey İtalya’da Floransa ile komşu konumda yer alan Pisa şehrinde yer alan kule, 1063 ile 1090 yılları arasında inşa edilmiştir.
Pisa kulesi nedir dendiği zaman hemen herkesin aklına turistlerin komik pozlar vererek yamuk kulenin önünde çektirdikleri resimler gelir.
1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi hak etmiş olan kulenin hemen yanında yer alan katedral ile birlikte tamamen mermerden yapılmıştır.
Ayrıca bir başka konumuzda sizler için [paragraf_vurgu_link p=”Eyfel Kulesi Hakkında Bilgi” link=”Eyfel Kulesi Hakkında Bilgi” renk=”#7b9bed”] paylaşımında bulunduk. Dilerseniz, makalemize de göz atabilirsiniz.
Cenova ve Venedik yapılarına bir güç gösterisi olarak inşa edilen kule, mimar Bonanno Pisano tarafından yapılmıştır. 1990 yılında kapsamlı bir restorasyona giren yapı, 11 yıl kapalı tutulmuş ve 2001 yılında yeniden ziyaretçilere açılmıştır. Kulede toplamda 7 adet çan bulunur.
Pisa Kulesi Hikayesi
Her ayrıntı düşünüldükten ve ince ince hesaplandıktan sonra yapımına başlanan katedral ve kule, şehrin tarihini yansıtıyor olması dikkatlerin üzerine çevrilmesine neden olmuştur.
Pisa kulesi hikayesi incelendiği zaman zemin kontrollerinin yapılmadığı bölgede başlayan inşaat çalışmalarında kulenin üçüncü katının yapımından sonra eğilmeye başladığı gözlenmiştir.
Sanki her an yıkılacakmış gibi yamuk duran Pisa kulesi kaç metre? 56 metre yüksekliğe sahip olan kule, tam 27 yılda tamamlanmıştır. İnşaatın tamamlanmasının üzerinden 13 yıl geçtikten sonra kulenin tepesine bir de çan kulesi ilave edilmiştir.
Adını bulunduğu Pisa şehrinden alan eser, daire biçimli 6 ayrı sütunlu katın birbirine monte edilmesi şeklinde tamamlanmıştır.
Yerden yüksekliği 56 metre olan kule 6+1 katlı olmasına rağmen 19 katlık bir binanın uzunluğuna sahiptir. Kulenin en üst katına çıkmak isteyenler 295 basamak geçmek zorundadır.
Pisa Kulesi Özellikleri
Yeterli zemin etüdünün yapılmadığı yumuşak topraklı bir alana yapılan Pisa kulesi nerede yer alır ve İtalya’da nereye yakındır sorusu özellikle bölgeyi turistik olarak keşfetmek isteyenlerin merak ettikleri bir konudur.
Tamamlandıktan kısa bir süre sonra güney kısıma doğru eğilmeye başlayan kule, bu özelliğiyle tüm dünyada tanınır hale gelmiş ve bölgenin turizm gelirinin artmasına neden olmuştur.
Yapılan ölçümlerde kulenin yamukluğunun 4,3 metre ve 5,5 derece olduğu hesaplanmıştır. Bu eğilmeye karşılık ağırlık merkezinin istenen yerde sabit olarak kalması kulenin yıkılmadan günümüze kadar gelmesinin sebebi olarak gösterilebilir.
Kule her 100 yılda bir temelden 0,7 cm daha eğilmektedir. Temeldeki bu eğim rakamı kulenin üst kısmında daha fazla hissedilmektedir.
Pisa kulesi neden yamuk sorusu günümüzde hala soruluyor olsa da zeminin yaklaşık 14.700 ton ağırlığındaki binayı taşıyamadığı gerçekliği eğilerek kendini göstermiştir.
Kule duvarlarının kalınlığı 2,5 metre, kulenin dış çapı 15.500 metre ve iç çapıysa 7.500 metredir.