Slogan, yalnızca ticari firmalar için değil; sanatçılar, yazarlar, üniversiteler, hastaneler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları açısından da kullanılması son derece önemlidir.
Slogan oluşturmadan önce yapılması gerekenlerin başında hedef kitle analizi yapılmalıdır.
Slogan Nedir?
Slogan; Bir düşünceyi veya bir eylemi, daha kolay hafızada tutup tekrarlayabilmek için ortaya atılan kısa ve çarpıcı söz bütünüdür. Slogan sözcüğünün diğer adı motto olarak bilinir. Motto kelimesi İtalyanca’dan gelmektedir ve Latince’de “muttire” olan bu kelime “söylenmek , mırıldanmak” anlamına gelmektedir.
Slogan Nasıl Oluşturulur?
Doğru ve net bir sloganın; markanın vizyonu ve misyonuyla bağdaşlaştırılıp, bu markayı tanımlayacak veya simgeleyecek nitelikte olması gerekir. Özellikle reklam firmalarının bu şekilde kendini geliştirmeleri, pozitif dönüşler sağlanması açısından önemlidir.
Sloganın Kuralları Nelerdir?
İyi bir sloganın belli bir kuralları bulunmaktadır. Bu kuralları düzenli ve eksiksiz yaptığımız sürece başarı kaçınılmaz olacaktır. Yapılması gereken altın kurallar şunlardır;
- Yalın, basit ve anlaşılır olmalıdır: Birçok firma, markalarının daha akılda kalıcı olması için motto oluşturmaktadır. Fakat bazı firmalar; uzun ve anlamsız, markalarını temsil etmeyen, akılda kalıcı sloganlar üretmedikleri için isimlerini duyurmakta yetersiz kalmakla birlikte şirketlerinin imajını zedelemişlerdir.
Bu nedenle bir slogan daima sade ve anlaşılır olmalıdır.
Örnek: “ŞOK daha ucuzu yok!” basit ve anlaşılır olduğu ilk okunduğunda da anlaşılmaktadır.
- Markanın ismi çağrıştırılmalıdır: Sloganın marka ismini çağrıştırması için, içerisinde markanın ismine yer verilmelidir. Bu şekilde slogan marka ile bütünleşir ve tüketicinin aklında kalır.
Örnek: “Tamekse koy sepete” Bu sloganı duyduğumuzda markanın adı aklımızda yer edinir.
Bir diğer örnek ise; su ile ilgili slogan olan “su hayattır” sloganıdır. Bu slogan anlaşıldığı üzere ‘Hayat Su’ markasının ismi ile akıllarda kalan sloganıdır.
- Güvenilir ve inanılır olmalıdır: Tüketiciler için güvenilirlik, o markaya bağlılığı oluşturur. Hiçbir tüketici güvenmediği ya da inanmadığı bir markayı tercih edip riske girmek istemez.
Örnek: Aras Kargo “Önem taşır” sloganı ile müşterilerinin teslim ettikleri kargoların, kendileri için önem taşıdığını vurgulayarak müşterilerine güven aşılamayı hedeflemişlerdir.
- Farklı (sıradışı) olmalıdır: Şirketler daima diğer firmalar ile rekabet halindedir. Sloganın gücü ile farklılık yaratarak, diğer firmalar ile aralarında benzerliği ortadan kaldırmayı hedeflerler.
Böylelikle özgün ve farklı bir slogan yaratırlar. Aksi takdirde insanlar alışılagelmiş olan bu cümleleri zamanla unuturlar. Bu da şirketin markasının kalıcılığı ile ilgili tehlike arz eder.
Örnek: OMO markası “Kirlenmek güzeldir” sloganı ile özgürce eğlenmeyi, eğlenmek için bazı engelleri görmezden gelip hayatı yaşamayı hedef alarak farklı bir marka imajı yaratmak istemiştir.
- Orjinal olmalıdır: Sloganlar daima aslını yaşatmalıdır, asla alıntı olmamalıdır.aksi takdirde rakip firmalar arasında unutulmaya yüz tutar. Bu yüzden farklı sloganlar üretilerek orjinalliği yakalamalıdır.
Örnek: L’Oreal markası “Çünkü ben buna değerim” sloganını kullanarak, kendi markalarının ürünlerinin özel olduğunu ve tüketicilerinin kullandıklarında, buna değeceklerini belirterek orjinalliklerini ortaya çıkarmışlardır.
Slogan Örnekleri
Ülkemizde akıllara kazınmış başlıca güzel slogan örnekleri bulunmaktadır. Bu slogan örnekleri bazıları şunlardır;
- On yüz milyon baloncuk yuttum. (Fruko)
- En iyisini annem bilir. (Civil)
- Mutlu et kendini. (Browni)
- Alarko kombi, gerçek kombi gerçek konfor. (Alarko)
- Dünyayı evinize getirir. (Digitürk)
- Bir kilim yeter sevgilim (Kilim)
- Zen’siz olmaz (Zen)
- Kıskanılmaya hazır olun. (Peugeot)
- Mutluluk denince akla, hemen onun adı gelir. (Eti)
- Etkileşim iletişim ile başlar.
- Hayatın ritmini yakala.
- Kalite tesadüf değildir.
- Paylaşmak güzeldir.
- Uğur derin dondurucu. (Uğur)