Japon balığı bakımı son derece kolay olması nedeniyle balık beslemeye başlayanlar için ilk tercih edilen bir balık türüdür. Japon balıkları soğuğa karşı dayanıklı balıklardır.
Japon Balığı Besleme Yöntemleri
Uygun koşullarda beslenmesi yapılırsa boyutları 25cm görebilmektedir. 20 yıl kadar ömürleri bulunan Japon balıklarının mideleri bulunmamaktadır. Japon balığı yemlerini akvaryumcularda çok kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Japon balıkları için üretilmiş yemler dışında, canlı yemlerde alabilirsiniz.
Ancak bu canlı yemleri haftada 2’den fazla verilmesi balık için iyi olmayacaktır. Beslediğimiz balıklar sudan dolayı isal olabildikleri için haftada 2 kez haşlanmış ıspanak yedirmemiz bu soruna çözüm olacaktır. Akvaryum hobisine yeni başlayanlar genellikleri bu balıkları fanus içinde beslemeye kalkıyorlar, fakat bunun yanlış bir davranış olduğunu bilmenizde fayda var.
Çünkü japon balıkları bu fanus içerisinde sağlıklarını kaybederek kısa zamanda ömürlerini tamamlamış oluyorlar. Bunun aksine hava filtreli ve ısıtıcılı bir akvaryum tercih etmek çok faydalı ve ömürlerinin de bir o kadar uzun olmasına olanak sağlamış oluyor.
Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Balıklar için akvaryum seçimi son derece önemli olduğunu bilmek gerekir. Japon balığı akvaryumları seçimi yaparken dikkat etmemiz noktalardan biri de balıklarımız zamanla büyüyeceği için akvaryumu ne kadar büyük alırsak balık için aranan ortamı da hazırlamakta başlangıç yapmış oluruz.
Yaklaşık olarak 80 litrelik bir akvaryum aldığımızı düşünürsek, her 10 litreye 1 tane balık düşecek şekilde balık koyabilirsiniz. Akvaryum tabanında ki diğer balıklardan kalan artıkları temizlemek amacıyla 1 veya 2 tane çöpçü balığı yada vatoz balığı eklememizde fayda var.
Japon balıklarının akvaryumunda çok fazla süs ve dekor olmasına gerek yok, çünkü bu balıklar için ne kadar çok yüzme alanı olursa balıklarımızın sağlığı açısından da o kadar iyi olacaktır. Akvaryum kum alımı yaptığımızda suya koymadan önce iyice suda yıkayıp temizlemek gerekiyor. Japon balıkları kumu ağzına alıp bırakmayı çok sevdikleri için kumu ne kadar ince almamız yararımıza olacaktır.Ayrıca bu tarz akvaryum için 100 watt’lık ısıtıcı almamız işimizi görecektir.
Japon balıkları suyu çok fazla kirlettikleri için filtre kullanmamız olmazsa olmazlardandır. Son olarak akvaryumunuzun su sıcaklığı ölçmek için derece almayı da unutmuyoruz.
Dilerseniz bir başka konumuz olan karıncaların ilginç özellikleri hakkında bilgili makalemizi de okumanızda fayda var.
Japon Balığı Türleri Nelerdir?
Japon balığı türleri (Çeşitleri), farklı cinsler olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bir çok çeşidi bulunan bu balık türlerinden bir kaçını söylemek gerekirse, japon balığı cinsleri; aslanbaş, altınbaş, inci gövde, balon yanaklı gibi farklı türleri bulunmaktadır.
Japon balıklarının çok fazla renk seçeneği bulunmamaktadır. Genel olarak; turuncu, beyaz, kırmızı tonlarından oluşuyorlar.