Su teresi, sulak yerde yetişen, koyu yaprakları olan keskin kokulu bir bitkidir. Acımsı ve hafif mayhoş tadı ile bilinen bu yeşil bitki, sağlık için de oldukça faydalıdır.
Yazımızın devamında; su teresi nedir, su teresi faydaları nelerdir, sorularının cevaplarını sizlere aktaracağız.
Su Teresi Nedir?
Su teresi, botanik adı ‘Nasturtium officinale’ olan, oldukça hızlı büyüyen, sulak ortamda yetişen bir yeşildir. Bu yeşillik, çok eski zamanlardan beri tüketilmektedir.
Hatta Roma askerlerinin beslenmesinde bu besinin oldukça önemli bir yere sahip olduğu söylenmektedir. Roka, lahana ve brokoli ile birlikte turpgiller ailesinde yer alır.
Su teresi nerede yetişir sorusunun cevabını merak ediyorsanız şöyle açıklayalım; Genellikle bataklık, dere veya göl kenarı gibi sulak yerlerde yetişen bu bitki, nem bakımından zengin olan yerlerde çok daha hızlı büyür.
Su teresinin özellikleri nelerdir diye merak ediyorsanız, söyle bahsedelim; su teresinin en büyük özelliği, kalorisinin oldukça düşük olmasıdır. 1 kg su teresinde sadece 100 kalori bulunur. Bu kadar düşük kaloriye sahip olduğu için bu besin diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Su teresinin içerisinde bulundurduğu; potasyum, demir, kükürt, iyot ve fosfor gibi mineraller sayesinde pişmiş ya da çiğ olarak tüketildiği takdirde vücuda gerekli olan birçok maddeyi yeterli kılacaktır.
Şimdi de Ulusal Besin Veritabanı’na (USDA) göre 68 gr terenin içerisinde neler var, hep birlikte inceleyelim:
- 7 kalori
- 0,9 gr karbonhidrat
- 1,6 gr protein
- 0,1 gr yağ
- Günlük kalsiyum gereksiniminin %8’i
- Günlük A vitamini gereksiniminin %44’ü
- Günlük C vitamini gereksiniminin %48’i
- Günlük K vitamini gereksiniminin %212’si
- Günlük potasyum gereksiniminin %6’sı
- Günlük magnezyum gereksiniminin %%8’i
- Ayrıca; tiamin, riboflavin, E vitamini, B6 vitamini ve fosfor içerir.
Peki, Su Teresi Nasıl Kullanılır?
Su teresi genelde salatalarda yeşillik olarak tüketilir. Ancak bazı kişiler için bu bitkinin kadifeye benzeyen yüzeyi yemekte zorluk çıkartabilir. Bu besin ayrıca yemek gibi pişirilerek de tüketilebilmektedir.
tere özü olarak en yaygın şekilde tercih edilir. Bu besinin yaprakları veya çiçekleri bazı işlemler sonucunda yağa da dönüştürülebilirler. Tohumu, sapı, yaprakları, özü ve çayı kullanılabilen çok amaçlı bir bitkidir. Su teresi tohumu, özelikle erkeklerde daha aktif olarak cinsel gücü arttırma yönünde özelliği bulunan bir tohumdur.
Ayrıca burun kanaması sırasında hiçbir işleme tabi tutulmadan burnun üzerine konulduğunda, kanamanın kesilmesini sağlar.
Türkiye’de genellikle Trakya bölgesinde yetişmekte olan su teresinin faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız…
Su Teresi Faydaları Nelerdir?
Yapılan birçok araştırma sonucunda, su teresi besininin düzenli olarak tüketilmesi durumunda; diyabet, obezite, genel mortalite ve kalp rahatsızlığı riski azalırken, daha enerjik bir bünye ve sağlıklı bir cilde sahip olmayı sağladığı görülmüştür.
Su teresi solunum yollarını temizleyerek, burun tıkanıklığını geçirir ve sinüzit gibi hastalıkları önler. Aynı zamanda, nasır gibi sert yüzeyde deriyi güzelleştiren bu bitki, vücuttaki izlerin ve lekelerin geçmesinde de etkilidir.
Su teresinin en önemli faydası papatya çayında olduğu gibi; kanser oluşumunu önlemesi ve kanser hücrelerini yok etmesidir. Kanserin en büyük sebebi olan serbest radikaller ile savaşır.
Yüksek tansiyon sorununa oldukça iyi bir çözüm yoludur. Yapılan bilimsel araştırmalarda 10 gün düzenli olarak bu tereyi tüketen bir bireyin kötü kolestrollerini %50’nin üstünde düştüğü ispatlanmıştır.
İçeriğinde bolca; Kalsiyum, K vitamini, fosfor, potasyum ve magnezyum barındıran tere, kemik sağlığı için oldukça önemli bir besindir.
Bu kadar faydası olan su teresinin zararları nelerdir? Hemen alt başlıkta bu sorunun yanıtını verelim.
Su Teresinin Zararları Nelerdir?
K vitaminin yol açtığı ani kan pıhtılaşması; Coumadin (warfarin) gibii kan sulandırıcı madde kullanan insanlar açısından, doktor tavsiyesi alınmadan, fazla miktarda tüketilmesi tehlike arz edebilir.
Düzenli tüketildiği takdirde, içerisinde nitrat olan sebze suları, nitratı nitrite çeviren bakteriler üretebilir. Yüksek nitrit de doğal olarak zararlı olabilir.
Kardiyovasküler veya benzeri bir hastalığınız varsa, yüksek nitrat içeren diyete başlamadan önce, bir doktora danışmanız gerekir.
Bu arada dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu; su teresi fazla tüketildiğinde, bağırsakları çalıştırdığından dolayı ishale yol açabilir. Bu konuda da dikkatli olmanız gerekir.